Οι διαδικτυακοί κολοσσοί – Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και Apple – προσπαθούν απεγνωσμένα να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις στον Τύπο ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν «παγώσει» τους χρήστες των ιστοσελίδων των εταιρειών αυτών, οι οποίοι πρέπει να ζουν πλέον με τη γνώση ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι στη διάθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο ένας μετά τον άλλον εκπρόσωποι των εταιρειών αρνούνται ότι είχαν γνώση για τα προγράμματα παρακολούθησης ή ότι δίνουν ηθελημένα στις κυβερνητικές υπηρεσίες πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών τους, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις δικαστικών αιτημάτων που αφορούν σε περιστατικά όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες για παράνομη δραστηριότητα. Όμως αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν πείθουν τους χρήστες του διαδικτύου που βλέπουν τις θεωρίες συνομωσίας του χθες, να επαληθεύονται σήμερα.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διαπιστωθεί η ζημιά που έχουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις στη αξιοπιστία των ιντερνετικών εταιρειών, που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών. Ήδη καταγράφεται μεγάλη αύξηση στους νέους λογαριασμούς εταιρειών που δίνουν τη δυνατότητα για κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και ανταλλαγή αρχείων μέσω τους Ίντερνετ.