Στην καρδιά της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, δύο νεαροί φίλοι µε καταγωγή από το Πλωµάρι, ο Ανδρέας Καραπατάκης και ο Λευτέρης Αντωνάκας, δηµιούργησαν ένα κατάστηµα-πρεσβευτή των γεύσεων της Λέσβου.

Το µαγαζί, όµορφο, τακτοποιηµένο, θυµίζει ρετρό µπακάλικο και αποτελεί έναν µικρό θησαυρό λεσβιακών προϊόντων. Συναντήσαµε περίπου 25 ετικέτες ούζου σε µεγάλο µπουκάλι και πολλές ακόµη σε µικρό. Ξεχωρίζουν το ούζο Βαρβαγιάννη αλλά και το γνωστό Πιτσιλαδή. Στα συν του µαγαζιού τα τυροκοµικά και ιδιαίτερα η µεγάλη ποικιλία σε λαδοτύρια. Ξεχωρίσαµε αυτό του Βασίλα από τον Μεσότοπο, ενώ από τις γραβιέρες, όσοι αγαπάτε τις γλυκές, δοκιµάστε αυτή της Γαλακτοκοµικής Λέσβου. Δροσερά και τα γιαούρτια του Γράµµη, σερβιρισµένα στο παραδοσιακό σκεύος δραγούδα, µια ψηλή πήλινη κούπα που δεν έχει όµως βερνικωθεί, ώστε να µπορεί το γιαούρτι να αναπνέει.

Ιδιαίτερα είναι και τα χειροποίητα ζυµαρικά, ο τραχανάς και οι – σχετικά άγνωστες – στην Αθήνα χάχλες, τραχανάς, δηλαδή, που έχει όµως σχήµα κούπας. Δώστε επίσης προσοχή στο ελαιόλαδο του Γλιγλή από τη Γέρα. Σηµειωτέον ότι οι ιδιοκτήτες µόλις κυκλοφόρησαν και ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα γλυκά του κουταλιού και στις µαρµελάδες. Μην ξεχάσετε να γλυκαθείτε από την πλατσέντα, παραδοσιακό γλυκό της Μυτιλήνης, µε φύλλο και καρύδι.

Οδός Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3233 227