Ένα ανθεκτικό στα φάρμακα στέλεχος γρίπης απειλεί τον πληθυσμό. Το ανησυχητικό αυτό μήνυμα έστειλαν αυστραλοί ερευνητές του Συνεργαζόμενου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Κέντρου Αναφοράς και Ερευνας για τη Γρίπη στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου της Αυστραλοασιατικής Εταιρείας Μεταδοτικών Νόσων στην Καμπέρα.

Κρούσματα στην κοινότητα

Συγκεκριμένα οι ειδικοί ανέφεραν στο συνέδριο ότι το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης το οποίο ήταν το «ένοχο» για την πανδημία του 2009 έχει εμφανίσει ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu (οσελταμιβίρη) και προκαλεί κρούσματα στην κοινότητα.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης φαίνεται μέσα από αναλύσεις να είναι πιο ισχυρό σε σύγκριση με άλλα φαρμακοανθεκτικά στελέχη και επέστησε την προσοχή σε όλες τις χώρες καθώς είναι πιθανό να εμφανιστούν ξεσπάσματα γρίπης στον πληθυσμό εξαιτίας του.

Πάντως οι αυστραλοί ειδικοί σημείωσαν ότι το στέλεχος Η1Ν1 συνεχίζει να δείχνει ευαισθησία στη δεύτερη αντι-ιική θεραπεία που έχουμε στα χέρια μας, το φάρμακο Relenza (ζαναμιβίρη). Συμπλήρωσαν όμως ότι το Tamiflu είναι πλήρως ανίσχυρο εναντίον του και υπογράμμισαν ότι το ανθεκτικό Η1Ν1 εντοπίζεται κυρίως σε άτομα στην κοινότητα παρά σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύονται.

Φόβος παγκόσμιας εξάπλωσης

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Ερον Χαρτ ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι πως αυτά τα ανθεκτικά στελέχη μπορούν να εξαπλωθούν παγκοσμίως με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του 2008 όταν το τότε εποχικό στέλεχος Η1Ν1 εμφάνισε ανθεκτικότητα στην οσελταμιβίρη και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο σε λιγότερο από 12 μήνες».

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν ποτέ λάβει Tamiflu στο παρελθόν, γεγονός που μαρτυρεί ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων. Ο δρ Χαρτ σημείωσε ότι πειράματα σε ζώα έχουν ήδη αποδείξει τη μεταδοτικότητα του στελέχους.

Παρότι προς το παρόν το ανθεκτικό στο Tamiflu στέλεχος εμφανίζεται αρκετά σπάνια – προσβάλλοντας περίπου το 2% των ατόμων που μολύνονται με Η1Ν1 στην Αυστραλία – ο δρ Χαρτ εκτιμά πως έχει τη δυναμική να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. «Η ευρεία μετάδοση και κυκλοφορία του ανθεκτικού στην οσελταμιβίρη στελέχους Η1Ν1 συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον. Είναι άκρως σημαντική η στενή παρακολούθηση τόσο των νοσηλευόμενων ασθενών όσο και των ασθενών στην κοινότητα που προσβάλλονται από γρίπη» κατέληξε ο ειδικός.