Όταν ένας πολιτικός αποδεικνύεται ότι εσκεμμένα προχωρά σε μια απόφαση που θα πλήξει το δημόσιο συμφέρον, τότε γιατί να μην υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών. Ίσως αυτή η ελευθερία και η ασυδοσία μας έφτασαν σ’ αυτό το σημείο. Ένα άλλο περίεργο της διαδικασίας της Πέμπτης ήταν ότι στήθηκαν τόσες κάλπες για να μπορούν να βλέπουν οι αρχηγοί των κομμάτων τι κάνει κάθε Βουλευτής.

Πόσο υποκριτικό και αντιδημοκρατικό μπορεί να είναι αυτό; Οι λόγοι βέβαια ήταν σε μεγάλο βαθμό και πολιτικοί, γιατί πολύ απλά η συγκυβέρνηση φοβόταν ένα ταρακούνημα με τυχόν παραπομπές των κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ΣυΡιζΑ μιλάνε για συγκάλυψη. Ήταν αναμενόμενο να επικρατήσει λένε η κυβερνητική πλειοψηφία σε μια γραμμή συγκάλυψης. Θεωρούν θεαματική την ψήφο του απόντος από τη συζήτηση κ. Σαμαρά μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου δε νοθεύει απλά με «εντολή Σαμαρά» τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά πιστοποιεί και συμβολίζει το κυβερνητικό deal της συγκάλυψης και της πλήρους κάλυψης των μεγάλων ευθυνών του κ. Βενιζέλου.

Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχαν πάρει άλλωστε όλα τα αναγκαία μέτρα, οργανωτικά και άλλα, τα οποία είδε σε ζωντανή σύνδεση όλος ο ελληνικός λαός, για να την διασφαλίσουν. Σκληρή απάντηση του ΣυΡιζΑ αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι και αυτοί κακώς δεν συμμετείχαν στις ψηφοφορίες για τον κ. Παπανδρέου που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης μιλάνε για… κατανοητή η απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «Ούτε έπεισαν όλους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όσο για τα συνωμοσιολογικά σενάριά τους, απάντηση έδωσαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κινούμενοι –αποδεδειγμένα- ελεύθερα. Είναι σταθερή η απόφασή μας για τη θεσμικά άψογη και πλήρη αντιμετώπιση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ».

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός… Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «μούγκα» για την στήριξη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ιδιαιτέρως οξύς εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για «γκεμπελικό δίκτυο συκοφαντικών διαρροών» και για «κομματικό παρακράτος οργανωμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τη δράση, όπως είπε, των κ. Σκουρλέτη και Παππά, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις σε επιλεγμένους δημοσιογράφους.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε, ακόμη, στον ΣΥΡΙΖΑ «σύνδρομο του ’89». «Δεν σας ενδιαφέρει ο καταλογισμός της ευθύνης, θέλετε να την κάνετε μοχλό πολιτικής σκευωρίας», κατέληξε… Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα για «αδέξια νοικοκυροσύνη», αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια στροφή μακριά από την αριστερίστικη ταυτότητά του. Αιχμές άφησε και για τις τελευταίες διεθνείς επαφές του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι στόχο είχαν να εξωραΐσουν το προφίλ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασία την οποία περιέγραψε ως μετάβαση «από τις αριστερίστικες κραυγές στη διεθνή νομιμοφροσύνη».