Την ώρα που η κυβέρνηση ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και περιορίζει τις δαπάνες, ακολουθώντας τις επιταγές του μνημονίου, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνά υποχρεωτικά μέσα από τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.
Οι έλληνες επιχειρηματίες τα τελευταία τρία χρόνια –διάστημα κατά το οποίο η οικονομική κρίση έχει αλλάξει επί τα χείρω τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών –δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν «έριξαν» στην αγορά μέρος των χρημάτων που είχαν κερδίσει τις χρυσές εποχές, ώστε να αμβλύνουν σε ένα ποσοστό τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών δεν επιθυμούσε να βγει στην πρώτη γραμμή και έδιναν τη μάχη με ευχολόγια και με εξασφαλισμένες τις καταθέσεις τους στην αλλοδαπή.
Μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ και το μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση των δανείων μας, ο κίνδυνος της δραχμής, όπως ερμηνεύουν οι αναλυτές, απομακρύνθηκε οριστικά και αναμένεται να δώσει το έναυσμα στο έξυπνο και διορατικό χρήμα να επανέλθει και να επενδύσει στην Ελλάδα.
Την περασμένη Πέμπτη η Olympia Development, που ανήκει στον κ. Πάνο Γερμανό, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο κ. Γερμανός με 100%, κάτι που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα βγουν από την τσέπη του.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση επιχειρηματία που δεν «κρύφτηκε» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε το δίκτυο των καταστημάτων Public, γιγάντωσε τη βιομηχανία Sunlight, στήριξε τα Multirama και ανέπτυξε το Getitnow.gr επενδύοντας περίπου 110 εκατ. ευρώ στο λιανεμπόριο και στα ηλεκτρονικά κανάλια διανομής, καθώς και άλλα 150 εκατ. ευρώ στη Sunlight στην Ξάνθη. Παράλληλα, εγκαινίασε τα επιχειρηματικά deals του 2012 με τη συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων της Wind μέσα από το δίκτυο των Public, Multirama και Getitnow.
«Γνωρίζουμε ότι το 2013 θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα αλλάξει» εξηγεί στο «Βήμα της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής της Olympia Development κ. Κώστας Καραφωτάκης και επισημαίνει: «Ο όμιλος έβγαλε πολλά λεφτά από την Ελλάδα και είναι υποχρέωσή του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να επανεπενδύσει και να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια. Οι πολίτες στερούνται και σηκώνουν στις πλάτες τους τα δημοσιονομικά βάρη και η κυβέρνηση αναγκάζεται και παίρνει σκληρά μέτρα, επωμιζόμενη πολιτικό κόστος. Είναι όμως μια εθνική προσπάθεια και σε αυτή τη συγκυρία ερχόμαστε και εμείς να βοηθήσουμε επενδύοντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Στόχος μας δεν παύει να είναι το κέρδος, αλλά ένα ευρώ που επενδύεται σήμερα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο άμεσο μέλλον για την ελληνική οικονομία».
H αύξηση θα γίνει στην Οlympia Development, η οποία με τη σειρά της θα καλύψει αύξηση κεφαλαίου σε Public, Multirama και Getitnow με αποτέλεσμα να ενταχθούν και αυτές οι εταιρείες κάτω από την Olympia Development –εταιρείες οι οποίες ως σήμερα ανήκουν στον κ. Π. Γερμανό.
Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του brand της Public, ώστε από 20 καταστήματα σήμερα, την επόμενη διετία η αλυσίδα να αριθμεί 50. Σταδιακά τα Multirama στην Αθήνα θα μετατραπούν σε Public και η παρουσία τους θα περιοριστεί στην επαρχία σε 20 καταστήματα, από 44 που είναι συνολικά σήμερα.
Σε πρώτη φάση η επένδυση θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας και σε δεύτερη φάση άλλες 60. Εκτός από την ανάπτυξη του δικτύου, τα κεφάλαια της αύξησης μαζί με τις ταμειακές ροές των εταιρειών θα μειώσουν και τον τραπεζικό δανεισμό του ομίλου στην Ελλάδα.
Ο κ. Πάνος Γερμανός το επόμενο εξάμηνο θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου περί τα 25 εκατ. ευρώ στη Sunlight, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία νέας επένδυσης στην Ξάνθη, συμπληρωματικής στις δραστηριότητες της Sunlight.

Το στοίχημα με τη Wind
  • Ο κ. Πάνος Γερμανός πούλησε το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός το 2006 στην Cosmote. Κατείχε το 37% και εισέπραξε 450 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή κόστισε στην Cosmote συνολικά 1,3 δισ. ευρώ. Υπήρξε έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση για το ύψος του τιμήματος και μάλιστα τα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ κατηγορήθηκαν για απιστία. Οι κατηγορίες στη συνέχεια κατέρρευσαν, αφού το deal απεδείχθη ιδιαίτερα επωφελές για την Cosmote.
  • Λόγω της παραπάνω συμφωνίας, ο κ. Γερμανός ήταν υποχρεωμένος για έξι έτη να απέχει από τις δραστηριότητες στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Το 2012 επανήλθε στον χώρο που γνωρίζει πολύ καλά και συμφώνησε με τη Wind να διαθέτει αποκλειστικά μέσα από τα Public, τα Multirama και το Getitnow.gr για 15 έτη προϊόντα της Wind, να παρέχει τεχνογνωσία στο εμπορικό δίκτυο της Wind και ως αντάλλαγμα να αποκτήσει σταδιακά και δωρεάν ως το 2016 το 10% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Κινητή τηλεφωνία – μπαταρίες οι «σωματοφύλακες» του ομίλου
Ο όμιλος του Πάνου Γερμανού απασχολεί περίπου 4.500 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 2.200 στην Ελλάδα. Ο τζίρος των εταιρειών που ελέγχονται άμεσα από τον ίδιο ή από την Olympia Development ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Το 85% του τζίρου προέρχεται από το εξωτερικό ή εξάγεται από την Ελλάδα.
Στο εξωτερικό η Olympia Development συμμετέχει με 40,3% και μαζί με τον όμιλο Ρέστη, που κατέχει άλλο ένα 10%, ελέγχει με 50,3% την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 (το υπόλοιπο 49,7% ανήκει στο ισλανδικό Fund Novator) και αποτελεί συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ. Η Play έχει δίκτυο 1.000 καταστημάτων και εφέτος θα κλείσει με τζίρο 780 εκατ. ευρώ και ebitda 270 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Olympia Development συμμετέχει με 50% στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MTN στην Κύπρο. Στην Ελλάδα ο κ. Γερμανός ελέγχει τη Sunlight, μία σύγχρονη βιομηχανία μπαταριών με έδρα την Ξάνθη και καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού το 98% των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό. Η εταιρεία απασχολεί 600 άτομα, πραγματοποιεί τζίρο 130 εκατ. ευρώ και ebitda 9 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ