«Νάρκη» Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής

Νέα σύννεφα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον ουρανό της ευρωζώνης λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι διακηρύξεις περί τραπεζικής ένωσης, στενότερου δημοσιονομικού συντονισμού, ακόμη και πολιτικής ένωσης, φαίνεται να συνθλίβονται – μόνο προς το παρόν, κατά τους πιο αισιόδοξους – στα τείχη των εθνικών συμφερόντων. Ηδη, κοινοτικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες τόνιζαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, επιθυμώντας προφανώς να κατεβάσουν τον πήχη των πιθανών αποτελεσμάτων.

Νέα σύννεφα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον ουρανό της ευρωζώνης λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι διακηρύξεις περί τραπεζικής ένωσης, στενότερου δημοσιονομικού συντονισμού, ακόμη και πολιτικής ένωσης, φαίνεται να συνθλίβονται – μόνο προς το παρόν, κατά τους πιο αισιόδοξους – στα τείχη των εθνικών συμφερόντων. Ηδη, κοινοτικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες τόνιζαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, επιθυμώντας προφανώς να κατεβάσουν τον πήχη των πιθανών αποτελεσμάτων.

Μαραθώνιος επαφών
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν μαραθώνιο επαφών με τους ηγέτες των σημαντικότερων κρατών ώστε τα Συμπεράσματα της Συνόδου να μην απογοητεύσουν τις αγορές. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάλλει τα σχέδια για δημοσιοποίηση των ιδεών της περί «ομοσπονδιοποίησης» που είχε προαναγγείλει ο Ζοζέ Μπαρόζο στην ομιλία του τον Σεπτέμβριο για την «Κατάσταση της Ενωσης», ώστε να μην επιβαρύνει το κλίμα, ενώ το Βερολίνο μοιάζει και πάλι να παίζει ένα παιχνίδι τακτικής που αντί να διευκολύνει τα πράγματα τα περιπλέκει.
Στην ενδιάμεση έκθεση Ρομπάι που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνονται πάντως αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες. Προτείνεται μεταξύ άλλων ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης, αν και δεν ονομάζεται έτσι, ώστε κράτη-μέλη με δημοσιονομικά προβλήματα να μην υπερχρεώνονται και να υπάρχει «περιορισμένη δημοσιονομική αλληλεγγύη». Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγονται δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και να τηρείται ο κανόνας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μία ιδέα που θα προκαλέσει συζήτηση είναι η δυνατότητα της ευρωζώνης να δανείζεται, όπως επίσης και η πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών.
Το «μεγάλο παιχνίδι» παίζεται εσχάτως γύρω από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (Single Supervisor Mechanism – SSM) που θεωρείται ως πρώτο βήμα προς την πολυπόθητη τραπεζική ένωση. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει, βάσει και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, να τεθεί σε λειτουργία από την αρχή του 2013, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους (κάτι στο οποίο ήλπιζε και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αφαιρεθούν περίπου 50 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος).

Υπαναχωρεί η Γερμανία
Το Βερολίνο όμως μοιάζει να υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα του Ιουνίου. Δεν είναι μόνο τα όσα περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας για τη μελλοντική δράση του ESM και συγκεκριμένα ότι δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητεί πλέον να ισχύει σταθμισμένη πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του νέου εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε τα κράτη με τους μεγαλύτερους τραπεζικούς τομείς στην ευρωζώνη να έχουν και «ισχυρότερο λέγειν» στη λήψη των αποφάσεων.
Είναι προφανές, όπως έγραφαν άλλωστε και οι «Financial Times» την περασμένη εβδομάδα, ότι το Βερολίνο δεν θα ήθελε να βρεθεί και πάλι σε μια συγκυρία όπως αυτή στην οποία βρέθηκε πρόσφατα η Bundesbank στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με αφορμή το πρόγραμμα παρέμβασης της ευρωτράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η γερμανική ιδέα περί σταθμισμένης ψήφου που συζητήθηκε στο περιθώριο της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο αναμένεται να ενοχλήσει τα μικρότερα κράτη, καθώς αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Είναι όμως η ίδια αρχή που εφαρμόζεται στη λήψη αποφάσεων του ESM.
Την ίδια στιγμή, η πρόταση του Βαν Ρομπάι για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης παραμένει στο τραπέζι ως ένα πρώτο βήμα για στενότερη δημοσιονομική ένωση. Το Λονδίνο μάλιστα, διά στόματος Κάμερον, εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικό με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014 – 2020 που ήδη έχει απειλήσει ότι θα τορπιλίσει με βέτο. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης αν και το πιθανότερο είναι ότι το τελικό κείμενο θα είναι «νερωμένο».

Εποπτεία
Οι απαιτήσεις της Γερμανίας

Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, προφανώς διαισθανόμενη ότι η Bundesbank κερδίζει εσχάτως το παιχνίδι των εντυπώσεων σε επίπεδο κοινής γνώμης στη Γερμανία στο θέμα της παρέμβασης της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (δεν αποκλείεται άλλωστε και προσφυγή εναντίον της ευρωτράπεζας), θεωρεί ότι από τη στιγμή που η Γερμανία θα μπορούσε να κληθεί να επωμιστεί υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος ώστε να καλυφθούν μελλοντικές ζημιές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να έχει και έναν λόγο παραπάνω. Και αφού η πρόταση της Επιτροπής και του αρμοδίου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ ζητεί η εποπτεία να αναληφθεί από την ΕΚΤ, η γερμανική ιδέα θα σημάνει, φοβούνται κοινοτικοί κύκλοι, την ενίσχυση της δύναμης του Βερολίνου εντός της ΕΚΤ, απειλώντας ενδεχομένως την ανεξαρτησία της.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οπως κατέστησε σαφές και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Λουξεμβούργο, η Γερμανία επιθυμεί η εποπτεία να γίνει προσεκτικά, άρα αργά, και να μην αφορά όλες τις τράπεζες αλλά μόνο τις μεγαλύτερες που μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο. «Η ποιότητα της εποπτείας πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι ενός μη ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk