Ελλάκτωρ και J&P-Αβαξ στις 50 μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην Ευρώπη

Δύο ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνονται στις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές επιχειρήσεις για το 2011, σύμφωνα με την έρευνα των «Ευρωπαϊκών Κατασκευαστικών Δυνάμεων» της Deloitte. Πρόκειται για την Ελλάκτωρ (θέση 43) και την J&P-Αβαξ (θέση 50).

Δύο ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνονται στις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές επιχειρήσεις για το 2011, σύμφωνα με την έρευνα των «Ευρωπαϊκών Κατασκευαστικών Δυνάμεων» της Deloitte. Πρόκειται για την Ελλάκτωρ (θέση 43) και την J&P-Αβαξ (θέση 50).
Οπως και το 2010, στην κατάταξη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών δυνάμεων με κριτήριο τις πωλήσεις του 2011 επικρατούν οι γαλλικοί όμιλοι Vinci και Bouygues. Η Ισπανία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη παρουσία (6 συνολικά εταιρείες) στην κατάταξη των 20 μεγαλύτερων κατασκευαστικών δυνάμεων του 2011, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη των πωλήσεων ανά χώρα.
Οι συνολικές πωλήσεις των ευρωπαϊκών κατασκευαστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 7,5% συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο, αύξηση η οποία προήλθε κυρίως από την πορεία των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών δυνάμεων. Η ισπανική ACS σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις, ως αποτέλεσμα της ενοποίησης της Γερμανικής Hochtief. Αντίθετα, η επίσης ισπανική Ferrovial σημείωσε πτώση στις πωλήσεις ως συνέπεια της πώλησης του 5,88% της BAA.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το 2011 οι χρηματιστηριακές αξίες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών δυνάμεων εμφάνισαν πτωτικές τάσεις -κατά 20% σε σύγκριση με την μείωση 19% στο Euro Stoxx 50 Index- ως συνέπεια της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συγκυρίας.
Προοπτικές
Η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα κυκλική, καθώς επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, τα επιτόκια και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Από το 2008, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών άρχισε να μειώνεται και μέχρι σήμερα οι επενδύσεις στις κατασκευές δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Η μείωση των επενδύσεων σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν ιδιαίτερα έντονη λόγω των πολιτικών μείωσης των ελλειμμάτων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Από το 2009 έως το 2012 οι επενδύσεις σε αυτές τις χώρες μειώνονταν κάθε χρόνο.
Μετά από μια μικρή πτώση το 2008, οι επενδύσεις σε κατασκευές στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 11% το 2009 και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα δεν θα μεταβληθούν σημαντικά το 2012 ή το 2013, αν και οι κατασκευές σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, συνεχίζουν να αποδίδουν σχετικά καλά. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Ελλάδα, μειώνουν τις επενδύσεις τους σε κατασκευές περισσότερο από 10% από έτος σε έτος. Ως αποτέλεσμα αυτών των στοιχείων, στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ανάπτυξη των επενδύσεων σε υποδομές θα είναι αρνητική κατά μέσο όρο από το 2010 έως το 2013.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk