Ανακεφαλαιοποίηση ισπανικών τραπεζών με μικρότερο ποσό

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών θα είναι τελικά χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Wall Street Journal που
δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο διαδικτυακό τόπο της.

«Αυτό είναι καλή είδηση (…) Το ποσό είναι χαμηλότερο από ότι φοβούνται οι Ευρωπαίοι και οι Ισπανοί», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στα τέλη Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ισπανία, για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών της, που αποδυναμώθηκαν από την έκθεσή τους στην κρίση της αγοράς ακινήτων.

Τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκτιμήσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών σε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό μπορεί, ωστόσο, να είναι υψηλότερο δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Ισπανία βυθίστηκε πιο βαθιά στην ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,4% σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους που είχε υποχωρήσει 0 , 3%.

Στο σύνολο του έτους, η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Το ισπανικό δημόσιο χρέος έχει φτάσει επίσης στο τέλος του Ιουνίου σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στο 75,9% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό ανεργίας φλερτάρει με το 25%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk