10 ιδεέες αποθήκευσης των βιβλίων

1
Για πιο ντιζάιν αποτέλεσµα, βάλτε τα βιβλία στα ράφια µε βάση τις αποχρώσεις των εξωφύλλων: τα κόκκινα µαζί, τα µπλε µαζί κ.ο.κ.

2
Aν θέλετε οµοιοµορφία, ντύστε όλα τα εξώφυλλα των εκδόσεων που φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη σας µε ένα χρώµα, για παράδειγµα λευκό, γκρι ή ιβουάρ.

3
∆ηµιουργήστε µικρές στοίβες µε βιβλία δίπλα στο κρεβάτι, στην πολυθρόνα ή στον καναπέ και δώστε τους ρόλο κοµοδίνου ή side table. Αν θέλετε, δέστε τα και µε µια ζώνη βαλίτσας, για µεγαλύτερη σταθερότητα.

4
Αν έχετε έναν µεγάλο όγκο βιβλίων που δεν χρησιµοποιείτε, φτιάξτε τέσσερις στοίβες ίδιου ύψους ή έναν µεγάλο κύβο που θα λειτουργήσει σαν βάση και µε τη βοήθεια µιας γυάλινης ή πλέξιγκλας επιφάνειας δηµιουργήστε ένα πρωτότυπο coffee table.

5
Εκµεταλλευτείτε την εσωτερική σκάλα και το φάρδος του πατήµατος για να στοιβάξετε βιβλία και περιοδικά. Θα µπορούσατε να παίξετε µε τα χρώµατα των εξωφύλλων, αλλά να ξέρετε ότι ο συνδυασµός παλιών και καινούργιων βιβλίων – µονόχρωµων και πολύχρωµων – µε µικρά αξεσουάρ ή και παιχνίδια, αναδεικνύεται καλύτερα σε µια ελαφριά κατασκευή από ανοιχτόχρωµο ξύλο. Tip: Το τελευταίο και το πρώτο βιβλίο καλύτερα να έχουν σκληρό εξώφυλλο ώστε η στοίβα να είναι πιο συµπαγής.


bonaldo.it

6
Παίξτε µε τα σχήµατα συνδυάζοντας τα βιβλία οριζοντίως και καθέτως. Η διάταξη αυτή ιδιαίτερα στις ελεύθερες συνθέσεις, για παράδειγµα επάνω στα πεζούλια των παραθύρων, στις µικρές εταζέρες κτλ., δηµιουργεί ένα πολύ ανέµελο και όµορφο αποτέλεσµα.

7
Αν το σπίτι σας είναι ψηλοτάβανο, φτιάξτε ένα περιµετρικό µεταλλικό ράφι από τοίχο σε τοίχο, ακριβώς κάτω από το ταβάνι. Με µια σκάλα κινούµενη επάνω σε ράγα, η οποία θα ακολουθεί τη γραµµή του ραφιού, θα έχετε εύκολη πρόσβαση στα βιβλία σας.

8
Αν σχεδιάζετε εσωτερική σκάλα, προβλέψτε τη δηµιουργία µιας επιτοίχιας σταθερής βιβλιοθήκης στο πλάι. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, θα φτάνετε ευκολότερα ακόµη και στα ψηλά ράφια.

9
Αν µένετε σε λοφτ ή διαθέτετε ενιαίο καθιστικό, µπορείτε να αποµονώσετε τους χώρους χρησιµοποιώντας µια βιβλιοθήκη διπλής όψης ως διαχωριστικό.

10
Αν πιστεύετε ότι µια γεµάτη βιβλιοθήκη είναι πολύ «βαριά» για τον χώρο σας, επιλέξτε κάποια κλειστή σύνθεση ή τοποθετήστε ανάµεσα στα ράφια µικρά διακοσµητικά βάζα ή ταξιδιωτικά αναµνηστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα µετριάσετε τον όγκο της.


Architecte από ξύλο κερασιάς, της σειράς Nouveaux Classiques, Roche Bobois, 210 6711.700

ΓΝΩΣΗ & ΜΕΘΟ∆ΙΚΟΤΗΤΑ

 ∆ιαλέξτε την κατασκευή ανάλογα µε το πού πρόκειται να την τοποθετήσετε. Αλλο κοµµάτι ταιριάζει σε ένα καθιστικό, άλλο σε ένα δωµάτιο-γραφείο και άλλο σε µια κρεβατοκάµαρα.

 Αν δεν διαθέτετε ξεχωριστό χώρο για τη βιβλιοθήκη, ίσως χρειαστεί να βάλετε σε κάθε δωµάτιο από ένα έπιπλο µε ράφια, προκειµένου να καλύψετε τις ανάγκες σας. Επιλέξτε το στυλ του και τα είδη των βιβλίων ανάλογα µε τη χρήση του δωµατίου.

 Βρείτε αυτό που θέλετε ανάµεσα στους διαφορετικούς τύπους βιβλιοθήκης: εντοιχιζόµενες, επιτοίχιες, έπιπλο, χαµηλή σύνθεση που διατρέχει έναν τοίχο ή µοντέλο «2 σε 1» που φιλοξενεί τηλεόραση ή στερεοφωνικό.

 Χωρίστε τα βιβλία σε διαβασµένα και μη ή ανάλογα µε την κατηγορία τους: µυθιστορήµατα, ντιζάιν, σινεµά κτλ. Αν έχετε αδυναµία σε έναν συγγραφέα, συγκεντρώστε όλους τους τίτλους του µαζί. Οποιο βιβλίο δεν σας ενδιαφέρει πια χαρίστε το.

 Με την ευκαιρία, φτιάξτε µια λίστα µε τους τίτλους βάζοντας µάλιστα µια ετικέτα µε αύξοντα αριθµό επάνω σε κάθε βιβλίο.

 
mrperswall.co.uk