Πράσινοι: Απλή αναλογική από αυτή τη Βουλή και μετά εκλογές

Υπέρ ενός επί της ουσίας προγραμματικού διαλόγου, εν όψει των αναπόφευκτων επαναληπτικών εκλογών, τάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι σε απάντησή τους στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά την συνάντησή τους στην Βουλή

Υπέρ ενός επί της ουσίας προγραμματικού διαλόγου, εν όψει των αναπόφευκτων επαναληπτικών εκλογών, τάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι σε απάντησή τους στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά την συνάντησή τους στην Βουλή.

Ακόμη ζητούν οι επαναληπτικές εκλογές να διεξαχθούν με απλή αναλογική. Εάν η ύπαρξη κυβερνητικού σχήματος δεν καταστεί εφικτή «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λίγων ημερών με αποκλειστική αποστολή την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και κατάργηση του πριμ των 50 εδρών» λένε οι Ο.Π.

Ειδικότερα, οι Ο.Π. επισημαίνοντας ότι το αντιμνημονιακό αποτέλεσμα των εκλογών απονομιμοποιεί στην κοινωνία ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συνέχιζε την πολιτική του μνημονίου, αναφέρουν ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν επιτρέπει ένα επιθυμητό κυβερνητικό σχήμα που θα αναιρεί τις μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα οι εκλογές σύντομα να είναι αναπόφευκτες.

Σχετικά με την πρόταση των 5 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρουν ότι είναι «θετική ως αφετηρία», αλλά με «περιεχόμενο θολό και αδιευκρίνιστο σε κρίσιμα σημεία, όπως στο ζήτημα της καταγγελίας του Μνημονίου και της επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρώπη για το χρέος», ενώ ο «πραγματικός ορίζοντάς είναι οι αναμενόμενες νέες εκλογές και η επόμενη Βουλή».

Στις προτάσεις αυτές οι Ο.Π. αντιπαραθέτουν τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις και καλούν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν στα θέματα αυτά τις δικές τους, επισημαίνοντας ότι ο προγραμματικός αυτός διάλογος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο ελάχιστο διάστημα μιας κυβερνητικής εντολής.

Δηλώνουν άμεσα ανοικτοί στον διάλογο αυτό, πρόταση που είχαν καταθέσει και προεκλογικά «για το στόχο μιας νέας πολυκομματικής πλειοψηφίας, ικανής να οδηγήσει τη χώρα σε εναλλακτική κατεύθυνση» και που «θα πρέπει να αφορά ευρύτερες δυνάμεις και να μη συνδεθεί με σενάρια εκλογικής συνεργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν ότι θεωρούν «θετική την αποδοχή μιας τέτοιας προοπτικής και από τον κ. Τσίπρα».

Επείγον ζήτημα θεωρούν οι Ο.Π. την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ήδη από την παρούσα Βουλή, ώστε οι επαναληπτικές εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική και σημειώνουν ότι αν δεν γίνει εφικτό άλλο κυβερνητικό σχήμα, τότε πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λίγων ημερών με αποκλειστική αποστολή την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και κατάργηση του πριμ των 50 εδρών.

Στο θέμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουν ήδη πρωτοβουλίες προς τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα. Η θετική στάση του κ. Τσίπρα για την προώθηση της απλής αναλογικής, θεωρούν ότι θα πρέπει να συνοδευθεί και από πρακτικές πρωτοβουλίες στη Βουλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική