Πάνω από το 6% το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα τα επιτόκια δανεισμού Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας στις διεθνείς αγορές καθώς πληθαίνουν οι παράγοντες πους συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ανησυχίας.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα τα επιτόκια δανεισμού Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας στις διεθνείς αγορές καθώς πληθαίνουν οι παράγοντες πους συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ανησυχίας.
Το ενδεικτικό της «ψυχολογίας των αγορών» επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Μαδρίτης ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά το τελευταίο πενθήμερο το όριο του 6% ενώ το αντίστοιχο ιταλικό επιτόκιο σημείωσε αντίστοιχη άνοδο αγγίζοντας το 5,7%. Ανάλογη τάση κατέγραψε και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας με το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου να ξεπερνά για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο το 3,17%.
Αλλωστε αφορμή της αναζωπύρωσης του φόβου στις αγορές είναι μεταξύ άλλων και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Πολλοί είναι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο ανάδυσης «ακραίων τάσεων» στην επικείμενη αναμέτρηση της Κυριακής, εννοώντας όχι κάποιο κόμμα τύπου «Χρυσή Αυγή» αλλά τον υποψήφιο του συνασπισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν. Προφανώς το ίδιο σκηνικό θα αναπαραχθεί και τις προσεχείς εβδομάδες ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών αλλά και των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Όμως οι επενδυτές δεν πρόκειται να ξεμείνουν από (πραγματικές ή μη) αιτίες για να παραμένουν ανήσυχοι ακόμα και μετά τις εκλογές. Ήδη πολλοί αναλυτές όπως ο Τόμας Κόστεργκ της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας Standard Chartered Bank επισημαίνουν ότι βασική όσο και μόνιμη πηγή ανησυχίας είναι η ικανότητα των χωρών (που έχουν τεθεί στο στόχαστρο) του ευρωπαϊκού Νότου «να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Στην πραγματικότητα οι αγορές είναι ακόρεστες καθώς την ώρα που ο ιταλός πρωθυπουργός εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η χώρα του εξακολουθεί να τροφοδοτεί… ανησυχία στους παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην Ισπανία, ο Μαριάνο Ραχόι επικυρώνει σήμερα στο εθνικό Κοινοβούλιο μέτρα για την περιστολή δαπανών υγείας σε επίπεδο περιφερειών στην προσπάθεια να εξοικονομηθούν επτά δισ. ευρώ. Το νέο φαίνεται, ωστόσο, είτε ότι δεν έφτασε είτε ότι απλώς δεν έπεισε τους επενδυτές κρατικών ομολόγων ότι η Μαδρίτη μπορεί πράγματι να «εξυγιάνει» τα του οίκου της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk