Αναμονή 12 ώρες, Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. λευκά φασόλια μικρά, ξερά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6-7 μαύρες ελιές, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, κομμένο σε ροδέλες
70 γρ. έ.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι ή χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.

2. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε ξανά και τα βάζουμα πάλι στην κατσαρόλα με καινούργιο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

3. Τα στραγγίζουμε και, αφού κρυώσουν λίγο, τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Τα ανακατεύουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις ελιές.

4. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι.

5. Σε ένα βάζο που κλείνει καλά χτυπάμε το λάδι, το ξίδι ή το λεμόνι και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα και τη σερβίρουμε κρύα.

Tips

Λίγη κάππαρη ξαλμυρισμένη ή αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα θα δώσουν ευχάριστη ένταση στη σαλάτα.

Προσθέστε 2 αβγά βραστά σφιχτά κομμένα σε φέτες για ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή μια σαλάτα πιο πλούσια.

Αν σας αρέσει η γεύση της αντσούγιας, προσθέστε 1 φιλέτο στο λαδόξιδο και χτυπήστε τα στο μπλέντερ πριν περιχύσετε τη σαλάτα.