Νέα ερώτηση την οποία υπογράφουν, αυτή τη φορά 11 βουλευτές του ΠαΣοΚ, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία αλλά και την φοροδιαφυγή που υπάρχει από τους τόκους των καταθέσεων αυτών.

Συγκεκριμένα, οι 11 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να πληροφορηθούν εάν προτίθεται να διατάξει έρευνα για τη διαρροή κεφαλαίων μέσω εμβασμάτων από τις ελληνικές τράπεζες απαιτώντας την άμεση συνεργασία και την παροχή εκ μέρους τους των σχετικών στοιχείων.

Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν από τον υπουργό Οικονομικών τι σκοπεύει να πράξει για να ενισχύσει τη συνεργασία όχι μόνον με τις ελβετικές αλλά και με τις κυπριακές τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των στοιχείων.

Επίσης ρωτούν εάν θα επεκταθεί αναδρομικά ο έλεγχος και σε προηγούμενα οικονομικά έτη καθώς, όπως υπογραμμίζουν, η δημοσιότητα που λαμβάνει το ζήτημα ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες διαρροές κεφαλαίων προς τρίτους προορισμούς προς αποφυγή ενδεχόμενης φορολόγησης.

Στην ερώτησή τους οι 11 βουλευτές σημειώνουν ότι «η απόκρυψη της φορολογητέας ύλης οφείλεται εν μέρει και στην εκροή καταθέσεων σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού» και παραθέτουν στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική συνιστώσα (85% του συνόλου) της σημαντικής μείωσης των καταθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Παραθέτουν επίσης στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων μόνον στην Ελβετία, τις οποίες τις υπολογίζουν σε 280 δις. ευρώ και αναφέρουν: «αν υπολογισθεί ότι οι τόκοι καταθέσεων φορολογούνται με ποσοστό 10% μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ωφέλειας, που θα προκύψει για το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον, σημαντικά έσοδα αναμένεται να προκύψουν εάν οι σχετικοί έλεγχοι επεκταθούν και στο αν οι καταθέσεις καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα σε βάθος δεκαετίας».

Επισημαίνουν ακόμα ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα κωλυσιεργούν και δεν παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις κινήσεις μέσω εμβασμάτων στις ελληνικές αρχές, καθυστερώντας αρκετά (τουλάχιστον 6 μήνες) ή και αρνούμενα, της ουσίας, τελικά. Ζητούν η έρευνα να επικεντρωθεί στους μεγαλοκαταθέτες και όχι, όπως αναφέρουν, στους μικρούς καταθέτες «που ωθήθηκαν σε αυτήν την κίνηση από το κλίμα πανικού που κατά καιρούς ενσπείρουν κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ΚΚ. Μιχ. Κατρίνης, Ι. Αμοιρίδης, Β. Γερανίδης. Αθ. Γικόνογλου, Κ. Καρτάλης, Δ. Καρύδης, Π. Κουκουλόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Λινζτέρης, Σπ. Μεργέλης και Δ. Παπουτσής.