Η σύγχρονη τέχνη «συνομίλησε» με ιερό τέμενος. Η Καλλιόπη Λεμού τόλμησε. Και έστησε το δεύτερο κομμάτι της προσωπικής της αναζήτησης στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης στο μνημείο του Ιμπραήμ Χαν στη Φορτέτζα Ρεθύμνου.

Εκεί που το Σάββατο το βράδυ εγκαινιάστηκε η έκθεσή της «Navigating in the Dark – Part ΙΙ» παρουσία λίγων καλεσμένων την ώρα ενός μαγευτικού ηλιοβασιλέματος που έλουζε με το φως του το ενετικό φρούριο της πόλης της Κρήτης.

Το δεύτερο μέρος της γλυπτικής τριλογίας της καλλιτέχνιδας -που ξεκίνησε με την έκθεση από 26 Ιανουαρίου έως 26 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη- εξερευνεί το πνευματικό κομμάτι του ανθρώπινου ταξιδιού.

Μπαίνοντας ο επισκέπτης σ’ έναν χώρο μύησης, όπως το τέμενος στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, έρχεται αντιμέτωπος με ένα επιβλητικό γυάλινο αυγό κάτω από τον πετρόχτιστο θόλο, στο οποίο η καλλιτέχνης τοποθέτησε τρεις τερατόμορφες θεές εκφράζοντας τη δυναμική της ψυχής. Η παλιά πέτρα και το σύγχρονο γυαλί καλούνται να συμβιώσουν μέσα από μια προσέγγιση που επιβάλλεται ορμητικά στον θεατή.

Περιμετρικά επανέρχεται ο συμβολισμός της βάρκας μέσα από τρεις διαφορετικές γλυπτικές ενότητες.

«Χρησιμοποίησα υλικά όπως το αλάτι, το ξύλο, το συμπιεσμένο χαρτί με το ατσάλι, τα καλάμια και το γύψο», μας είπε η Καλλιόπη Λεμού το βράδυ του Σαββάτου στη Φορτέτζα, περιτριγυρισμένη από τους δικούς της ανθρώπους: το σύζυγό της, Χρήστο Λεμό, την κόρη της Μαρίκα Λεμού, τους στενούς της συνεργάτες που μέσα σε μια εβδομάδα έστησαν την εγκατάσταση (η οποία δουλευόταν δύο χρόνια) στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου, που δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου και φυσικά της επιμελήτριας της έκθεσης, Μαρίας Μαραγκού, διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης που έκανε τη συμπαραγωγή του έργου μαζί με το Μουσείο Μπενάκη.

Το δεύτερο μέρος της γλυπτικής τριλογίας της καλλιτέχνιδας θα παραμείνει στο Ρέθυμνο όλο το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέχρι τις 27 Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο μέρος στην κρύπτη του Αγ. Παγκρατίου από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο του 2011.

Η ολοκλήρωση και η παρουσίαση του «Navigating in the Dark – Part II» γιορτάστηκε αμέσως μετά το τέλος των εγκαινίων στην ταβέρνα «Η Αυλή» του Ρεθύμνου με ένα επιλεγμένο μενού κρητικών γεύσεων.

«Navigating in the Dark – Part II»
7 Μαΐου – 27 Αυγούστου 2011
Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, Φορτέτζα, Ρέθυμνο


Φωτογραφίες: Κατερίνα Λυμπεροπούλου