Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015, το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Αντίθετα από ο, τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι ο έλεγχος του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τηδημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ, με ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% και με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

Νέα μείωση φόρων αν πετύχει το «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Για άλλη μια φορά ο υπουργός ανέφερε δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.

Χρ. Πολυζωγόπουλος: «Ανήσυχος και απαισιόδοξος»

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε επίσης «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο(για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Ολα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

Β. Κορκίδης: «Αυξήθηκαν 33% τα λουκέτα»

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση» και ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά.

Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 33% τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι από τους βασικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.