Η Cisco Systems, η μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να λανσάρει μια συσκευή κόστους 599 δολαρίων η οποία μετατρέπει την τηλεόραση σε μεγάλο βιντεοτηλέφωνο.

Χάρη στην εικόνα υψηλής ευκρίνειας που προσφέρει, το σύστημα «umi» (προφέρεται «γιού μι») ίσως ανατρέψει τις ισορροπίες σε μια αγορά που κυριαρχείται σήμερα από δωρεάν υπηρεσίες όπως το Skype.

Η Cisco, εξάλλου, πουλά εδώ και χρόνια επαγγελματικές υπηρεσίες «τηλεπαρουσίας», οι οποίες βασίζονται σε συστήματα που καταλαμβάνουν ολόκληρες αίθουσες συνεδρίασης και περιλαμβάνουν τεράστιες οθόνες και ειδικό φωτισμό.

Νωρίτερα φέτος, μάλιστα, η ζήτηση για τις υπηρεσίες της Cisco εκτινάχθηκε λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία, η οποία καθήλωσε τα αεροπλάνα στην Ευρώπη και εμπόδισε έτσι χιλιάδες επαγγελματικά ταξίδια.

Μετά την επιτυχία στους εταιρικούς πελάτες, η Cisco εκτιμά ότι είναι πλέον ώρα να φέρει τις τηλεδιασκέψεις στο σαλόνι.

Το umi περιλαμβάνει κάμερα, τηλεχειριστήριο και έναν αποκωδικοποιητή που συνδέει την τηλεόραση στο Διαδίκτυο. Για τη λειτουργία του απαιτεί ευρυζωνική σύνδεση, δέκτη υψηλής ευκρίνειας και συνδρομή κόστους 25 δολαρίων το μήνα.

Η Cisco τονίζει ότι το σύστημα θα προσφέρει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, στην πράξη όμως η ποιότητα θα εξαρτάται από το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεση του χρήστη.

Για εικόνα υψηλής ευκρίνειας στα 1080p, η ταχύτητα της σύνδεσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5 Mbps.

Το Skype και άλλες ανταγωνιστικές υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης δεν προσφέρουν τέτοιες αναλύσεις. Στο μεταξύ, όμως, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν αρχίσει να προσφέρουν δυνατότητα βιντεοκλήσεων από το σαλόνι: Νέοι δέκτες τηλεοράσεις που θα λανσάρουν φέτος η Samsung και η Panasonic θα επιτρέπουν τηλεδιασκέψεις μέσω Skype με τη χρήση μιας επιπλέον κάμερας.

Το umi θα υποστηρίζει την υπηρεσία Google Video Chat. Θα πρέπει όμως να ανταγωνιστεί και την αντίστοιχη πρόταση της Logitech, έναν αποκωδικοποιητή για τη νέα υπηρεσία Google ΤV, ο οποίος θα μπορεί να επεκταθεί με μια προαιρετική κάμερα για βιντεοδιασκέψεις.