Υπουργείο Εξωτερικών Συγκροτείται επιτροπή για το νέο πολιτικό δόγμα

Τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ο Δημήτρης Δρούτσας. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην Επιτροπή θα συμμετέχουν  στελέχη του ΥΠΕΞ, ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ο κ. Δρούτσας είπε ότι στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του ΥΠΕΞ, ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα «απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών», επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αποκάλεσε «παράθυρο ευκαιρίας» το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε οτι ‘οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα.

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Δρούτσας στην πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα οτι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά.

Ο Δ.Δρούτσας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την «’τιμή και την ευθύνη» που έχει για τη θέση που ανέλαβε (ευρωπαϊκές υποθέσεις).

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ -που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε οτι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να «ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο» με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ελληνοαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, επεσήμανε οτι ο Ελληνισμός της Διασποράς, η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις χώρες όπου ζει.

«Χαίρομαι γιατί επιστρέφω σε ένα χώρο μέσα απο τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999. Έναν τομέα, μια άλλη Ελλάδα, που όχι μόνο έχει μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου» είπε, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk