ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ 1
Οι θησαυροί της θάλασσάς μας
Η Μασσαλία της Γαλλίας, το αρχαίο λιμάνι των Φωκαέων, ήταν πάντα πύλη προς την Ανατολή και αυτό διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της, αυτή που αποτυπώνεται στα μεγαλόπρεπα κτίρια που διηγούνται την ιστορία της, όπως το ανάκτορο Λονγκσάμ, οι επαύλεις της Κορνίς και το διάσημο παλιό λιμάνι. Από τη Μασσαλία η πρόσβαση στην παλιά πρωτεύουσα της Προβηγκίας, την Εξ Αν Προβάνς είναι εύκολη. Η γενέτειρα του μάγου των χρωμάτων της Μεσογείου Πολ Σεζάν, η πόλη των θερμών πηγών και της κουλτούρας, έχει χίλιες δυο εικόνες να προσφέρει στη συνοικία Μαζαρέν και στη λεωφόρο Μιραμπού.

Στην Πάλμα ντε Μαγιόρκατης Ισπανίας, το κάστρο Μπελβέρ είναι ένα εξαιρετικό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής στο νησί και το παλάτι της Αλμουνταΐνα από τα ιδιαίτερα αξιοθέατά του. Βέβαια είναι δύσκολο ο επισκέπτης να παρακάμψει την αρένα των αμφιλεγόμενων εσχάτως ταυρομαχιών, που όμως εδώ έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από ό,τι στην ηπειρωτική Ισπανία. Το χωριό Βαλεντεμόσα, ένα από τα ωραιότερα της Μαγιόρκας, αποζημιώνει τον επισκέπτη επιπλέον και με ένα σύντομο κοντσέρτο πιάνου που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας. Εδώ στις Βαλεαρίδες κρατήθηκε για αιώνες μυστικός ο τρόπος επεξεργασίας των μαργαριταριών αλλά τώρα στο νησί Μανακόρ μπορείτε να δείτε ένα τέτοιο εργοστάσιο όπως και τα φημισμένα σπήλαια Ντρέικ στο Πόρτο Κρίστο. Σε αυτά τα σπήλαια υπάρχει η Μαρτέλ, η μεγαλύτερη γνωστή υπόγεια λίμνη στον κόσμο. Σε αυτή την κρουαζιέρα το λιμάνι της Αλμερίας στην ηπειρωτική Ισπανία αποτελεί πύλη για την επίσκεψη στην αισθαντική Γρανάδα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με τα περίτεχνα κτίρια της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής. Πολύ εντυπωσιακό είναι το κόκκινο φρούριο της Αλάμπρα έτσι όπως δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη.

Η ομορφιά της νύχτας φαίνεται στη Μάλαγα καθώς απολαμβάνετε την εκπληκτική πανοραμική θέα αυτής της πόλης της Ανδαλουσίας από το κάστρο. Αργότερα βρίσκεστε ακόμη πιο κοντά στην καρδιά της πόλης καθώς περιδιαβάζετε πεζή στο ιστορικό κέντρο τη νυχτερινή της ζωή.

Ολες αυτές οι αναμνήσεις τυλίγονται με το πέπλο μυστηρίου που απλώνεται στην Ταγγέρη στο Μαρόκο. Σε αυτό το σταυροδρόμι Ευρώπης και Αφρικής σμίγουν η Μεσόγειος και ο Ατλαντικός, το άρωμα της αγοράς με τον φλοίσβο των κυμάτων. Με ιστορία να χάνεται στα βάθη των αιώνων, κάπου εκεί είναι και η σπηλιά του Ηρακλή, αυτή η πόλη είναι ερωτεύσιμη και έχει κάτι από τις ταινίες των παλαιών σταρ που γυρίστηκαν εκεί. Στο χωριό Αχλεν διαδραματίζεται η παράσταση «Φαντασία» με μαροκινούς ηθοποιούς και στο Κασμπάχ το Μουσείο Μαροκινών Τεχνών δίνει μια ωραία αίσθηση της τοπικής καλλιτεχνίας.

Η Ιμπιζα,με την άριστα συντηρημένη μεσαιωνική πόλη, είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός της κλασικής Μεσογείου, προτού το καράβι μπει στο λιμάνι της Βαρκελώνης, της εικόνας του μέλλοντος της θάλασσάς μας. Αυτή την πανοραμική εικόνα μπορείτε να θαυμάσετε από τον λόφο Μοντζουίκ προτού χαθείτε ανάμεσα στις κατοικίες του Γκαουντί, στο «Χρυσό Τετράγωνο» των νεωτεριστικών αξιοθέατων, τη γοτθική συνοικία, το εμπορικό κέντρο στην πολυσύχναστη Ράμπλα ή στο Καπ Νου, το θρυλικό γήπεδο της Μπαρτσελόνα.

Louis Ηellenic Cruises,τηλ.210 4583400,

www.louiscruises.com

ΙΣΠΑΝΙΑ
Η «άγνωστη» Φορμεντέρα

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε με ένα επίθετο καθεμία από τις Βαλεαρίδες νήσους στη Δυτική Μεσόγειο, θα λέγαμε «κλασική» τη Μαγιόρκα, «οικογενειακή» τη Μενόρκα, «ηδονιστική» την Ιμπιθα και «άγνωστη» τη Φορμεντέρα. Η Φορμεντέρα είναι κοντά στην Ιμπιθα, στη θάλασσα των Βαλεαρίδων, στα νοτιοανατολικά στης Ισπανίας. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι παραλίες του, ορισμένες από τις οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Αυτές είναι ο πιο ισχυρός μαγνήτης που έλκει τους τουρίστες, οι οποίοι μπαίνουν στο νησί από την πύλη του Λα Σαβίνα. Από εδώ, γύρω από το λιμάνι με τις πολλές ψαρόβαρκες και τα σκάφη αναψυχής, αρχίζει η ζωή στη Φορμεντέρα, για την οποία λένε ότι είναι σήμερα ό,τι ήταν η Ιμπιθα παλαιότερα: ήσυχη, καθαρή και…

καταλανική. Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτα χωριά και παραλίες. Το Λα Μόλα, πάνω στον κύριο δρόμο μετά το Σαν Φεράν, είναι από τους πιο ήρεμους οικισμούς της Φορμεντέρα καθώς βρίσκεται απόμερα πάνω στον χάρτη του. Αυτή η μοναξιά του Λα Μόλα γίνεται έντονη στο ακρωτήριο με τον παλιομοδίτικο, ψηλό, λευκό φάρο, πέρα από τους απότομους βράχους. Ο φάρος, μαζί με την αγορά που οργανώνεται δύο φορές την εβδομάδα, είναι οι προκλήσεις αυτής της περιοχής. Η πιο ισχυρή όμως πρόκληση είναι οι παραλίες Ιlletes στο απώτατο βόρειο μέρος του χάρτη, στο πιο στενό σημείο του καναλιού μεταξύ της Φορμεντέρα και του νησιού Εσπαλμαντόρ.

Αυτές οι παραλίες δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες και τους κρατούν εκεί όλη την ημέρα καθώς είναι οργανωμένες και διαθέτουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, εστιατόρια, μπαρ κ.ά. Από εδώ ξεκινούν και οι βάρκες για το νησί Εσπαλμαντόρ και το λιμάνι Σαβίνα.

ΜΑΛΤΑ
Το ξεχωριστό Γκότζο

Το Γκότζο βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με τη Μάλτα, το λιμάνι του Μgarr απέχει μόλις είκοσι λεπτά με το φέρι από το λιμάνι Cirkewwa στο βόρειο μέρος της και θα μπορούσε να ήταν μια μικρή Μάλτα, αλλά δεν είναι. Εχει τον δικό του χαρακτήρα, είναι πιο γραφικό και πιο πράσινο. Ισως μάλιστα από εδώ να πέρασαν Ελληνες από πολύ παλαιά, αφού η παράδοση θέλει εδώ τη σπηλιά της Καλυψούς, έναν από τους σταθμούς του Οδυσσέα. Τα ίχνη της ζωής εδώ βρίσκονται σίγουρα σε μεγάλο βάθος χρόνου, αφού στο Grantija υπάρχουν μεγαλιθικά μνημεία. Στην Dwejra ένας φιδίσιος δρόμος μπορεί να σε οδηγήσει ως το Μπλε Παράθυρο, μια αψίδα από βράχο μέσα από την οποία μπορείς να απολαύσεις ένα από τα πιο γοητευτικά «πορτρέτα» της γαλάζιας Μεσογείου. Ενας ολόκληρος κόσμος από κοιλάδες, μικρά ψαροχώρια- που στην εικόνα τους δίνουν ξεχωριστό τόνο οι πολύχρωμες βάρκες με τα μάτια του θεού Οσιρη-, και απότομους λόφους που δημιουργούν όμορφους θαλασσινούς κόρφους. Λένε ότι τα νερά της παραλίας Ramla, αυτού του μικροσκοπικού παράδεισου, είναι τα πιο διαφανή της Μεσογείου. Και εδώ η ζωή ξεκινά από τη Βικτόρια, την πρωτεύουσα του νησιού με το παζάρι με τα υφαντά και τις δαντέλες που είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά ενθύμια από το Γκόζο. Οι ωραίες βάρκες, προστατευμένες από τα πνεύματα της θάλασσας και από το μάτι του θεού, φέρνουν φρέσκα ψάρια σε παραδοσιακές ταβέρνες, όπως αυτές στο Χlendi Βay, για να μαγειρέψουν «αλιότα», τη μαλτέζικη κακκαβιά…

ΚΡΟΑΤΙΑ
Η εμπειρία του Χβαρ

Το διεθνούς φήμης ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Νast Τraveler είχε χαρακτηρίσει τις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική και το πολύνησό της ως το νέο Κάπρι. Και το ίδιο έγκυρο περιοδικό κατέταξε το πιο γνωστό από τα νησιά της Κροατίας, το Χβαρ, στα δέκα πιο αγαπημένα νησιά όλου του κόσμου. Αυτός ο νησιωτικός κόσμος της Κροατίας αποτελείται από 48 νησάκια και βραχονησίδες. Σε ορισμένα το μοναδικό κτίσμα είναι ένας φάρος, ο οποίος μάλιστα ενοικιάζεται από παρέες έως έξι ατόμων οι οποίοι ζουν ως Ροβινσώνες. Εδώ η πολυτέλεια είναι η μοναξιά και η ησυχία και το αντίτιμό τους, εκτός από το πραγματικό που μπορεί να είναι 1.400 ευρώ για μια εβδομάδα για όλη την παρέα- να αρκείσαι στα βασικά εφόδια που φέρνει ο «φαροφύλακας» ή το καΐκι-μπακάλικο που εμφανίζεται μια φορά την εβδομάδα.

Βεβαίως υπάρχει και η δυνατότητα κάποιοι ένοικοι του φάρου να εξασφαλίζουν τα προς το ζην ψαρεύοντας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το Χβαρ που βρίσκεται στην κεντρική ομάδα των νησιών της Κροατίας. Αυτό είναι διάσημο καθώς σεργιανούν στα δρομάκια του διάσημοι, όπως ο Αλβέρτος του Μονακό και ο συνονόματός του βασιλιάς του Βελγίου, η Εύα Χερτζίκοβα, ο Τζον Μάλκοβιτς. Η γραφική πόλη του Χβαρ προσφέρει δυνατότητες ωραίων περιπάτων, στους οποίους περιλαμβάνονται το φρούριο, ο καθεδρικός ναός, το θέατρο, το φραγκισκανικό μοναστήρι.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ 2
Ξεχωριστοί τόποι

Δώδεκα νύχτες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ευλογημένους από τη θάλασσα και την ιστορία τόπους. Η κρουαζιέρα αρχίζει από τον Πειραιά και είναι μια ευκαιρία αυτή να δείτε με άλλο μάτι την Αθήνα, το Σούνιο και την Αρχαία Κόρινθο.

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα ακόμη, στην κοσμοπολίτισσα Μύκονο και στην ηλιόχαρη Ρόδο, και εν πλω για άλλες πολιτείες, τη Χάιφα στο Ισραήλ και το Ασντόντ.

Η Χάιφα εντυπωσιάζει με την ποικιλομορφία της. Η πύλη των Αγίων Τόπων έχει αφομοιώσει στην ατμόσφαιρά της διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς. Σε όποιο σημείο της πόλης και αν βρεθείτε, θα έχετε πανοραμική θέα αυτού του παλίμψηστου, των παραλιών του κόλπου και των δασών του όρους Κάρμηλου. Το Σπήλαιο του Προφήτη Ηλία είναι τόπος προσκυνήματος για πλήθη χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων- χαρακτηριστικό των τόπων εδώ – και τα πολύχρωμα χωριά Ντρουγκ κερδίζουν το ενδιαφέρον άλλων τόσων επισκεπτών, όπως ο ναός και οι κήποι του Μπαχάι, από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Χάιφα.

Το Ασντόντ ήταν πάντα λιμάνι, από την εποχή που ήταν πρωτεύουσα των Φιλισταίων αλλά και μετά, στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Τώρα είναι πύλη της ιερής πόλης, της Ιερουσαλήμ, του ζωηρού Τελ Αβίβ με το Μάουντ Ζιόν, τον Τάφο του Δαβίδ, τον Τάφο των Δικαστών και τη Νεκρά Θάλασσα.

Αλλη ατμόσφαιρα στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, στην είσοδο του καναλιού του Σουέζ. Εδώ και πολλά χρόνια, από την έναρξη της τομής της διώρυγας στα μέσα του 19ου αιώνα και για έναν αιώνα, ως τα μέσα του 20ού αιώνα, ήκμαζε πολυάριθμη ελληνική παροικία. Τώρα είναι θέρετρο των Αιγυπτίων με τα μπανγκαλόου στη σειρά στην παραλία, τον γοητευτικό παραλιακό δρόμο και τα δείγματα της αποικιακής αρχιτεκτονικής στο κέντρο. Ποτέ δεν μειώθηκε η ευχαρίστηση να παρακολουθείς τα μεγάλα πλοία που περιμένουν να περάσουν το Κανάλι.

Η Αλεξάνδρεια έχει βεβαίως πολύ μεγαλύτερη διαδρομή στην Ιστορία. Το «μαργαριτάρι της Μεσογείου» ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του αρχαίου κόσμου και αυτό φαίνεται στην ατμόσφαιρά της, η οποία σας πάει πιο μακριά από το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο ή τον Κίονα της Πομπηίας.

Δύο μέρες μένετε μόνοι, εσείς και η Μεσόγειος, για να γνωριστείτε καλύτερα, καθώς το πλοίο ταξιδεύει για το Σορέντο της Ιταλίας. Η πανέμορφη πόλη στην κορυφή του γκρεμού με θέα τη Μεσόγειο βρίσκεται στη θρυλική ακτή Αμάλφι. Η εξερεύνηση του Βεζούβιου, η περιήγηση στην πόλη μέσα στη λάβα, τη θρυλική Πομπηία, η επίσκεψη στο Κάπρι με πλοιάριο, είναι από τις δυνατές συγκινήσεις αυτής της κρουαζιέρας, η οποία ολοκληρώνεται στην Τσιβιταβέκια, από όπου μπορείτε να βρεθείτε με τρένο εξπρές στο κέντρο της Ρώμης.

Αναχωρήσεις 10 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου.

Αzamara Club Cruises,Νavigator, τηλ.210 3609801-3