Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται 65 χρόνια από τη λήξη του Πολέμου στην Ευρώπη και η Ρωσία και η Γερμανία, ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο- διαφορετικά η καθεμία. Στη Μόσχα θα γίνει μια στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου στην οποία προσκλήθηκαν και θα λάβουν μέρος αγήματα των αγγλικών, γαλλικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στη Γερμανία η επέτειος τιμάται εντελώς διαφορετικά: αποκαλύπτονται έγγραφα αρχείων με άγνωστες λεπτομέρειες, κυκλοφορούν βιβλία με ιστορικό βάθος και γενικότερα γίνεται μια προσπάθεια «να χυθεί περισσότερο φως» όχι μόνο στο πλέον δραματικό γεγονός του 20ού αιώνα αλλά και στα πιθανά συνακόλουθά του. Ανάμεσα στα ευρήματα και στα έγγραφα που τώρα πρωτοεμφανίζονται είναι και μια σειρά στοιχεία που, κατά τους Γερμανούς, αφορούν το «πώς η Σοβιετική Ενωση σχεδίαζε τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ιστορικοί, στρατιωτικοί αναλυτές και ερευνητές, όπως οι καθηγητές Στάλεντορφ, Ντίτριχ, Μπρίκερμαν, Νίλσεν αλλά και ο πρώην αρχηγός των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας Αντρέι Γκρέσκο, έχουν λάβει μέρος σ΄ αυτή την έρευνα την οποία χρηματοδοτεί η κυβέρνηση. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η Σοβιετική Ενωση από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 άρχισε να ετοιμάζεται για πυρηνικό πόλεμο-«αστραπή» στην Ευρώπη και ότι η λεγόμενη διαχείριση του πολέμου μπορεί να ήταν στη Μόσχα αλλά στην Ανατολική Γερμανία θα βρισκόταν το στρατηγείο επιχειρήσεων.

Στο κέντρο της Σαξονίας είχε χτιστεί- και παραμένει σχεδόν ανέπαφο- ένα «μπούνκερ» σε βάθος 12 μέτρων στο οποίο θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τουλάχιστον 1.000

στρατιωτικοί διοικητές. Πιστεύεται ότι αυτό θα ήταν το κεντρικό στρατηγείο, υπάρχουν άλλωστε υπόγειες τηλεφωνικές γραμμές που οδηγούν στη Ρωσία, είναι αδιαπέραστο από χημικά αέρια και ραδιενέργεια και λόγω ειδικής κατασκευής είναι απρόσβλητο, ακόμη και αν δεχόταν πυρηνική βόμβα ισοδύναμη σε καταστροφική ενέργεια με τη βόμβα της Χιροσίμα. Υπάρχουν αλλά τρία, μικρότερα σε μέγεθος, «μπούνκερ» στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας που φαίνεται ότι προορίζονταν για τους διοικητές των μετώπων. Κανένα από αυτά δεν επανδρώθηκε ποτέ, ούτε καν στη διάρκεια γυμνασίων των ανατολικών δυνάμεων. Κατά τον στρατηγό Γκρέσκο, τα σοβιετικά σχέδια προέβλεπαν ο πόλεμος να διεξαχθεί στην Κεντρική Ευρώπη. Τα σοβιετικά στρατιωτικά αρχεία θα παραμείνουν κλειστά για άλλα 70 χρόνια και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ακουστεί η σοβιετική άποψη για τον ρόλο των «μπούνκερ» και τα σχέδια για νέο πόλεμο. Αλλά πρόσφατα ακόμη ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι η τότε Σοβιετική Ενωση «ήταν πλήρως έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο» στην Ευρώπη.

eust@tovima.gr