Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην ελληνική αγορά, επιβεβαιώνοντας την αντιστροφή της πτωτικής τους τάσης ύστερα από δώδεκα συνεχείς μήνες υποχώρησης, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων και τη στροφή των τραπεζών εκ νέου στην εγχώρια καταθετική βάση για την άντληση ρευστότητας. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε το κόστος δανεισμού στις περισσότερες κατηγορίες δανείων.

Ανάλογες ήταν οι μεταβολές που σημειώθηκαν στα επιτόκια στο σύνολο της αγοράς της ευρωζώνης, ωστόσο πλέον τα ελληνικά δάνεια είναι πιο ακριβά σε όλες τις κατηγορίες χρηματοδότησης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όπου ειδικά στη στεγαστική πίστη τα προγράμματα στην Ελλάδα ήταν από τα πλέον ελκυστικά. Από την άλλη όμως, τα επιτόκια που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην ευρωζώνη στους λογαριασμούς προθεσμίας είναι χαμηλότερα των ελληνικών. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 2,18%, αυξημένο σε μηνιαία βάση κατά 8 μονάδες βάσης (μ.β.) και κατά 17 μ.β. σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του τελευταίο διμήνου του 2009. Η αντίστοιχη μέση απόδοση στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο στο 1,74%, επίσης ενισχυμένη κατά 7 μ.β.

Στις χορηγήσεις, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό για 1 έτος επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων ανήλθε στην Ελλάδα σε 3,05%, μειωμένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 κατά 3 μ.β. Στην ευρωζώνη το ίδιο επιτόκιο ανήλθε σε 2,70%, καταγράφοντας οριακή υποχώρηση. Αμετάβλητο σε μηνιαία βάση παρέμεινε το μέσο σταθερό από 2 ως 5 έτη επιτόκιο της ίδιας κατηγορίας, διαμορφούμενο σε 4,60% στην Ελλάδα, σαφώς υψηλότερα από τον μέσον ευρωπαϊκό όρο που έφθασε στο 3,93%.

Οι μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με την ευρωζώνη εντοπίζονται στην καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη. Από τη μία πλευρά το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που περιλαμβάνουν χορηγήσεις μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις, σημείωσε μικρή πτώση κατά 3 μ.β. στο 14,05%. Το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο ανήλθε την ίδια περίοδο σε 8,95%. Τέλος μειώσεις επιτοκίων σημειώθηκαν στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό για ως και 1 έτος επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας για μικρά σχετικώς ποσά έπεσε στο 4,52% από 4,70% έναν μήνα νωρίτερα έναντι μόλις 3,23% στην ευρωζώνη.