• Αναζήτηση
 • Οταν η Μάγχη ήταν ποτάμι

  Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ εντόπισαν στοιχεία που αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου ποταμού ο οποίος υπήρχε ανάμεσα στη Βρετανία και στη Γαλλία, όταν η Γηραιά Αλβιώνα δεν ήταν ακόμη νησί αλλά ενωμένη με την ηπειρωτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ποτάμι αυτό μέσα από γεωλογικές διεργασίες και ειδικότερα εξαιτίας των αλλαγών που δημιουργούσαν οι διαδοχικές εποχές παγετώνων που βίωσε η Ευρώπη, μετατράπηκε τελικά στη θαλάσσια λωρίδα της Μάγχης.

  Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ εντόπισαν στοιχεία που αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου ποταμού ο οποίος υπήρχε ανάμεσα στη Βρετανία και στη Γαλλία, όταν η Γηραιά Αλβιώνα δεν ήταν ακόμη νησί αλλά ενωμένη με την ηπειρωτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ποτάμι αυτό μέσα από γεωλογικές διεργασίες και ειδικότερα εξαιτίας των αλλαγών που δημιουργούσαν οι διαδοχικές εποχές παγετώνων που βίωσε η Ευρώπη, μετατράπηκε τελικά στη θαλάσσια λωρίδα της Μάγχης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον Βισκαϊκό κόλπο στον Ατλαντικό ιζήματα που μετέφερε εκεί ο τεράστιος ποταμός. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στον βυθό, οι οποίες αποκάλυψαν το γεωλογικό χρονολόγιο που οδήγησε στην αποκοπή της Αγγλίας από την Ευρώπη.

  Πριν από 500.000 χρόνια μια σειρά λόφων ένωνε τη Νότια Αγγλία με τη Βόρεια Γαλλία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεγάλοι ποταμοί όπως ο Τάμεσης και ο Ρήνος χύνονταν σε μια λίμνη γλυκού νερού στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Η λίμνη, αν και συνόρευε με παγετώνες, δεν πάγωνε ποτέ. Η συνεχής ροή υδάτων σε αυτή τη λίμνη οδήγησε τελικά στην υπερχείλιση και στη διάρρηξή της, με αποτέλεσμα τα νερά της να ξεχυθούν και να δημιουργήσουν ένα σούπερ ποτάμι. Αυτό το πολύ ορμητικό ποτάμι με εξαιρετικά ταχύ ρυθμό «έσκαψε» μια κοίτη ανάμεσα στους λόφους που ένωναν Αγγλία και Γαλλία, δημιουργώντας ένα κανάλι. Κάθε φορά που έληγε μια εποχή παγετώνων το κανάλι δεχόταν νέους όγκους νερού από τους πάγους που έλιωναν, αυξάνοντας έτσι προοδευτικά το βάθος του. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κανάλι άρχισε να δημιουργείται πριν από 450.000 χρόνια και κατά την τελευταία εποχή παγετώνων που βίωσε η Ευρώπη πριν από 9.000 χρόνια η γεωλογική διεργασία ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του καναλιού της Μάγχης, όπως αυτό είναι σήμερα.

  Science
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στο extreme chic σαλέ… Ο πολυέλαιος του 18ου αιώνα είναι το εντυπωσιακότερο αντικείμενο στο κυρίως σαλόνι του «Ultima Gstaad». Οι κρυστάλλινες λεπτομέρειες έτσι... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk