Εγκέφαλος κατά τύχη;

Ας το παραδεχθούμε: όσο περισσότερο αναλογιζόμαστε τα του εγκεφάλου τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο θαυμασμός μας για το όργανο που μεταξύ άλλων έχει ονομαστεί ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου. Τον δικό μας θαυμασμό για τη λειτουργία του εγκεφάλου συμμερίζεται και ο David J. Linden, καθηγητής Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Ηopkins. Ομως ο αμερικανός καθηγητής δεν συμφωνεί καθόλου με την εντύπωση των περισσοτέρων από εμάς ότι ο εγκέφαλος είναι το απαύγασμα του σχεδιασμού.

Ας το παραδεχθούμε: όσο περισσότερο αναλογιζόμαστε τα του εγκεφάλου τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο θαυμασμός μας για το όργανο που μεταξύ άλλων έχει ονομαστεί ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου. Τον δικό μας θαυμασμό για τη λειτουργία του εγκεφάλου συμμερίζεται και ο David J. Linden, καθηγητής Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Ηopkins. Ομως ο αμερικανός καθηγητής δεν συμφωνεί καθόλου με την εντύπωση των περισσοτέρων από εμάς ότι ο εγκέφαλος είναι το απαύγασμα του σχεδιασμού. Αντιθέτως πιστεύει ότι ο εγκέφαλος είναι απροσχεδίαστος, αποτελεί «ένα συσσωμάτωμα άκομψων και αναποτελεσματικών στοιχείων τα οποία, παρ΄ όλα αυτά, δουλεύουν εκπληκτικά καλά».

Αν και τα παραπάνω ακούγονται κάπως περίεργα, ο συγγραφέας επιτυγχάνει στις σχεδόν 300 σελίδες του βιβλίου του να μας παρουσιάσει όλες τις αποδείξεις που συνηγορούν υπέρ της άποψής του. Της άποψης που θέλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να είναι αποτέλεσμα εξελικτικών διεργασιών οι οποίες έλαβαν χώρα σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Οπως μάλιστα σημειώνει στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο «σε πολλές περιπτώσεις,ο εγκέφαλος υιοθέτησε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα στο απώτερο παρελθόν οι οποίες διατηρήθηκαν στον χρόνο και ανακυκλώθηκαν για άλλες χρήσεις ή έχουν περιορίσει δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω αλλαγών». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον συγγραφέα κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή προικισμένος με αυτό το «εργαλείο» η δημιουργία του οποίου υπήρξε αποτέλεσμα τυχαίων εξελικτικών συμβάντων (εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου «ο τυχαίος εγκέφαλος»).

Πώς όμως αυτό το άκομψο εργαλείο μπορεί να δώσει τόσο πολλά; Πώς αγαπάμε, πώς θυμόμαστε, πώς ονειρευόμαστε, πώς πιστεύουμε στον Θεό; Ο Linden πετυχαίνει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω (και σε άλλα ερωτήματα) και μάλιστα με έναν τρόπο που αποκαλύπτει τη μεγάλη του εμπειρία ως πανεπιστημιακού δασκάλου. Χρησιμοποιώντας μια ξεκάθαρη γλώσσα και με σωστές δόσεις χιούμορ, μας καθοδηγεί στη χωροταξία και στη λειτουργία του εγκεφάλου σχεδόν σαν να μας ξεναγεί σε ένα άγνωστο τοπίο. Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν αποφεύγει την ορολογία, ούτε κάνει εκπτώσεις στις επιστημονικές εξηγήσεις του. Παρ΄ όλα αυτά το βιβλίο του μπορεί πράγματι να γίνει κατανοητό από όλους (όπως εξάλλου ήταν και ο στόχος του συγγραφέα). Ισως επειδή ο Linden έχει υιοθετήσει την άποψη ενός μεγάλου της επιστήμης, του Μax Delbruck (γερμανός φυσικός, από τους «πατέρες» της μοριακής γενετικής), ο οποίος είχε δηλώσει πως ένας καλός ομιλητής θα πρέπει να υποθέτει ότι «το ακροατήριο διαθέτει μηδενική γνώση αλλά άπειρη ευφυΐα».

soufleri@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk