Προστατευμένη επί χρόνια η κυρίαρχη ελληνική πολιτική τάξη καταφέρνει ως τώρα και επιζεί χωρίς πολλές απώλειες.

Ούτε σκάνδαλα ούτε πολιτικές αλλαγές την πιάνουν, μήτε καταστροφές την επηρεάζουν.

Εδώ και δύο δεκαετίες η σύνθεσή της παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Κατά τα δύο τρίτα τα ίδια ονόματα φιγουράρουν στη μαρκίζα της πολιτικής.

Οι περισσότεροι βουλευτές φαντάζουν άτρωτοι, ανεξαρτήτως επιδόσεων, προσφοράς ή συμμετοχής στην παραγωγή έργου.

Αξιοποιούν οικογενειακούς δεσμούς, πελατειακές σχέσεις, υποστηρικτικούς μηχανισμούς, δεσμούς με επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και μένουν, πλουτίζοντας ταυτοχρόνως.

Ετσι όμως η στρέβλωση αυτοτροφοδοτείται συνεχώς, διογκώνεται και προϊόντος του χρόνου αυτοαποκαλύπτεται.

Συσσώρευσε το πολιτικό σύστημα επί χρόνια κρίσιμη καύσιμη ύλη.

Σκουπίδια εδώ, σκουπίδια εκεί, σκουπίδια παραπέρα, πού να κρυφθούν;

Ουδέποτε άλλωστε τέτοια προστατευμένα σχήματα κατάφεραν να επιβιώσουν στον αιώνα τον άπαντα.

Φθάνει η στιγμή που η φθορά, το κενό και το έλλειμμα αναδεικνύονται.

Και επειδή της πολιτικής τα μέτρα επιδρούν στην κοινωνία, η αποκάλυψη εκδηλώνεται με κρίσεις, αναστατώσεις μεγάλες και ακόμη μεγαλύτερες αμφισβητήσεις.

Αυτό συνέβη στην παρούσα συγκυρία. Γι’ αυτό και η φωτιά δεν λέει να σβήσει. Θα κάψει πολλούς και πολλά. Την ίδια τη χώρα θα δοκιμάσει.

Το δυστύχημα είναι ότι ακόμη και τώρα το κυρίαρχο σύστημα, διαβρωμένο και ενοχικό, επιμένει στα ίδια και στα ίδια. Κυνηγά φαντάσματα, φαντασιώνεται εχθρούς και κρύβεται, δεν λέει να αυτοαποκαλυφθεί για να σωθεί.

Ευτυχώς όμως ζούμε σε κόσμο ανοιχτό. Μας παρακολουθούν οξυδερκείς και ανεξάρτητοι παρατηρητές, που δεν μασάνε τα λόγια τους.

Ο ξένος Τύπος δεν έχει λόγους να κρύψει τίποτε.

Οι μεγάλες εφημερίδες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας μιλάνε για εξέγερση της νέας γενιάς και παρομοιάζουν την Ελλάδα με ακυβέρνητο σκάφος, όπως πραγματικά είναι.

Και χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος ανίκανο επειδή εδώ και πολλά χρόνια υπονομεύεται από πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και ευνοιοκρατία.

Οσο για το πολιτικό σύστημα λένε αυτό που βλέπουν: ότι ορίζεται από τον νεποτισμό, από την εμφανή οικογενειοκρατία.

«Τα μεγάλα τζάκια Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες, με τους αυλικούς τους να επωφελούνται από ένα σύστημα οι επιπτώσεις του οποίου πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού» έγραψε ευθέως πριν από λίγες ημέρες ο γαλλικός «Μοnde».

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν και όσοι επιμένουν να μη βλέπουν την πραγματική εικόνα εθελοτυφλούν ή απλώς στρουθοκαμηλίζουν.