Oι μικρές αγγελίες στο Ντουμπάι μοιάζουν με επικήδειο για την αγορά ακινήτων. Μια αγορά που μόλις πριν από λίγους μήνες εθεωρείτο ότι διαθέτει κάποιου είδους ανοσία απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ενας τούρκος επενδυτής ο οποίος μας συστήθηκε με το όνομα Σεμπάτ έκοψε δέκα αγγελίες από το φύλλο της «Gulf Νews» στις 25 Νοεμβρίου- πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Ο τίτλος ήταν κοινός: «Πωλείται απευθείας από τον ιδιοκτήτη λόγω ανάγκης!!!». Ο Σεμπάτ θυμάται ότι μπορούσε να αγοράζει τέσσερα-πέντε ακίνητα μαζί κάθε φορά και να τα ξαναπουλάει την επόμενη ημέρα με κέρδος ως και 5%. «Υπάρχει πανικός στην αγορά» παραδέχεται τώρα ο Σεμπάτ, 52 ετών σήμερα, ο οποίος αρνήθηκε να μας αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. Ηφούσκα των ακινήτων στην καυτή άμμο του εμιράτου- φιλοξενεί τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο, την ακριβότερη σουίτα ξενοδοχείου και τα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά- φαίνεται ότι σκάει καθώς η μείωση των πιστώσεων και η πτώση της τιμής του πετρελαίου τρομάζουν τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν την αγορά. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο τον στόχο του Ντουμπάι για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οικονομικού κέντρου που θα στηρίζεται στον τουρισμό και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το αναγκάζει να παραμένει εξαρτημένο από το γειτονικό και πλούσιο σε πετρέλαιο Αμπου Ντάμπι για την εξασφάλιση ρευστότητας. «Το Ντουμπάι είναι τώρα πιο επιφυλακτικό από ποτέ» υποστήριξε ο Κρίστοφερ Ντέιβιντσον, συγγραφέας του βιβλίου «Dubai: Τhe Vulnerability of Success» (2008, Columbia University Ρress). Αν η αγορά ακινήτων καταρρεύσει, το Ντουμπάι… τελείωσε. Η σχετική αυτονομία του εμιράτου θα οδηγηθεί σε άδοξο φινάλε.
Oι τιμές στον κλάδο του real estate θα υποχωρήσουν ως και κατά 20%, αναφέρουν αναλυτές της ΕFG-Ηermes Ηolding, της μεγαλύτερης εισηγμένης επενδυτικής τράπεζας στην Αίγυπτο, σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Η Νakheel ΡJSC, η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Ντουμπάι, ρίχνει τους ρυθμούς και καθυστερεί την ολοκλήρωση φιλόδοξων πρότζεκτ συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων, όπως το υπερπολυτελές ξενοδοχείο 62 ορόφων «Τrump Ιnternational Ηotel & Τower» σε ένα από τα τεχνητά νησιά.
«Σε περιστάσεις τόσο απότομης οικονομικής επιβράδυνσηςσαν κι αυτή που ζούμε τώραπολύ απλά δεν μπορείς να προστατευθείς από τις παγκόσμιες εξελίξεις» εξήγησε ο Μάικλ Μπάιερ, ιδρυτής της Βaer Capital Ρartners, με έδρα του Ντουμπάι. «Η περίοδος έκρηξης της οικονομικής δραστηριότητας έλαβε τέλος,τουλάχιστον για την ώρα» συμπλήρωσε. Το εμιράτο είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστεί βοήθεια από το Αμπου Ντάμπι και ευρύτερα από τα ΗΑΕ για να εξυπηρετήσει το χρέος του, σύμφωνα με την επενδυτική υπηρεσία του οίκου Μoody΄s. Τo εμιράτο δανείστηκε 80 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωσή του και να αντισταθμίσει την έλλειψη φυσικών πόρων. Τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει το Ντουμπάι είναι μόλις 4 δισ. βαρέλια, ελάχιστα δηλαδή σε σύγκρισή με τα 92,2 δισ. βαρέλια του Αμπου Ντάμπι.
Ω στόσο οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι υποστηρίζουν ότι το εμιράτο μπορεί να αντέξει στην κρίση.
«Στον τομέα των ακινήτων παρατηρείται μια υγιής διόρθωση» υποστηρίζει ο Μοχάμεντ αλί Αλαμπάρ, πρόεδρος της Εmaar Ρroperties και επικεφαλής της επιτροπής που μελετά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης για την οικονομία του εμιράτου. Συμπλήρωσε ότι «αποτελεί επίπτωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών και αφορά την ίδια τη φύση της συγκεκριμένης αγοράς» αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Ντουμπάι «θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».
Υπό την ηγεσία του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ το Ντουμπάι κατάφερε να συγκεντρώσει ξένες επενδύσεις χάρη στην ανυπαρξία φόρου εισοδήματος και στην ύπαρξη μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα επτά κράτη των ΗΑΕ. Αρχικά η ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων τροφοδοτήθηκε με κεφάλαια από τις χώρες του Περσικού, ενώ από το 2002 άνοιξε την αγορά ακίνητων στις ξένες επενδύσεις. Οι τιμές των ακινήτων τετραπλασιάστηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη δράση των κερδοσκόπων…