Το ατελείωτο γαϊτανάκι της διαφθοράς στις υπηρεσίες οι οποίες υποτίθεται ότι την… πατάσσουν αποκαλύπτει η υπόθεση του «συμβολαίου θανάτου», έναντι 30.000

ευρώ, σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο δεν εκτελέστηκε λόγω της απειρίας του 31χρονου εκτελεστή, υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ομάδα η οποία οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας συμμετείχε ένας 36χρονος αστυνομικός για τον οποίο ήταν ήδη γνωστό ότι ήταν μέλος της συμμορίας του γνωστού «νονού» Βασίλη Στεφανάκου . Ομως κανένας από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε φροντίσειεπί σειρά ετών- για την απομάκρυνσή του από το αστυνομικό Σώμα, ενώ είχε λάβει και ευνοϊκές μεταθέσεις. Μάλιστα, ο επίορκος αστυνομικός είχε καταθέσει μηνύσεις εναντίον εντίμων συναδέλφων του οι οποίοι επιχειρούσαν να αποκαλύψουν την παράνομη δράση του. Τελικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα μόλις προ ενός μηνός υπό το βάρος των ποινικών διώξεων οι οποίες ασκήθηκαν εναντίον του από τις δικαστικές αρχές. Επίσης εξετάζεται και η εμπλοκή ενός ακόμη 45χρονου αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος φαινόταν να συσχετίζεται με το ίδιο κύκλωμα.

Σύχναζαν αστυνομικοί
Παράλληλα διαπιστώνεται ότι στο νυχτερινό κέντρο του εντολέα της δολοφονικής επίθεσης σύχναζαν πολλοί αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικοί μάλιστα προειδοποιούσαν συναδέλφους τους: «Προσέχετε, μην πηγαίνετε σε αυτό το μαγαζί γιατί θα γίνει καμιά στραβή και δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε…». Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι η συμμορία η οποία οργάνωσε το σχέδιο της εγκληματικής ενέργειας προχωρούσε σε εκβιασμούς γνωστών καλλιτεχνών αλλά και επιχειρηματιών από τους οποίους απαιτούσε να λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον θεωρείται πιθανόν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει άμεση σχέση με τις πρόσφατες δολοφονίες του Γιώργου Αυτιά και του Γεράσιμου Μαυράκη, καθώς και άλλων ατόμων τα οποία κινούνταν στον χώρο της νύχτας…

Πώς όμως ξετυλίγεται το «νήμα» αυτής της νέας υπόθεσης διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση και με το οργανωμένο έγκλημα;

Το ξημέρωμα λοιπόν της προηγούμενης Κυριακής εντοπίστηκε από τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Καραμέλα» στη λεωφόρο Συγγρού, κ. Γιάννη Βουτυράκο, ένας 31χρονος υπαξιωματικός ο οποίος υπηρετεί σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να κινείται ύποπτα έξω από το μαγαζί του και να κατέχει ένα πιστόλι με οκτώ σφαίρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι υπεύθυνοι του νυχτερινού κέντρου ζήτησαν πιεστικά από τον 31χρονο υπαξιωματικό να αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο είχε το πιστόλι στην κατοχή του και τι προετοίμαζε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ομολόγησε ότι προετοίμαζε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη του κέντρου «Καραμέλα» αντί 30.000 ευρώ, ύστερα από συμφωνία που είχε κάνει με άλλον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη λεωφόρο Συγγρού. Κίνητρο της εγκληματικής ενέργειας φαίνεται ότι ήταν το γεγονός ότι ο στόχος της σχεδιαζόμενης δολοφονίας είχε… αποσπάσει υπαλλήλους από το νυχτερινό κέντρο του εντολέα της εγκληματικής επίθεσης με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία.

Ο 31χρονος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού παραδόθηκε αργότερα στους αστυνομικούς στους οποίους έδωσε αναλυτική κατάθεση για το πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου και τις διασυνδέσεις του… Οπως είπε «αυτή την περίοδο είχα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και μου ανέθεσαν τη δολοφονία γιατί δεν είχα ποινικό παρελθόν. Μου έδωσαν έναντι 15.000 ευρώ και μου είχαν υποσχεθεί ότι αν όλα πήγαιναν καλά θα μου έδιναν ακόμη 15.000 ευρώ. Το πιστόλι και τις σφαίρες μου τα έδωσε ένας αστυνομικός. Μου ζητήθηκε να πυροβολήσω το θύμα τρεις φορές στο στήθος και μία στο κεφάλι. Μου είχαν περιγράψει πώς είναι το θύμα. Πήγα έξω από το νυχτερινό κέντρο του υποψηφίου θύματος για να το εντοπίσω και να το σκοτώσω. Ομως έγινα αντιληπτός…». Ο αστυνομικός ο οποίος έδωσε το πιστόλι στον υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού για να διεκπεραιώσει το «πληρωμένο συμβόλαιο» υπηρετούσε περίπου για 15 χρόνια στο τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και θεωρείτο ότι είχε… επιτυχημένη θητεία.

Ομως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι διερευνούσαν τη δραστηριότητα του 45χρονου «νονού» Βασίλη Στεφανάκου και των οργανωτών της απόδρασης- στις 4 Ιουνίου 2006- των κακοποιών Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό ανακάλυψαν εντυπωσιακά στοιχεία για τον συνάδελφό τους.

Ο αστυνομικός αυτός ήταν συνεργάτης του Στεφανάκου και πληροφοριοδότης του. Προσέγγιζε συναδέλφους του στην Ασφάλεια Αττικής και τους ρωτούσε τάχα εμπιστευτικά στοιχεία για τις ενέργειές τους σχετικά με τον εντοπισμό του Στεφανάκου και των δραπετών. Οταν ο ρόλος του έγινε αντιληπτός ζητήθηκε η απομάκρυνσή του από το αστυνομικό Σώμα. Ομως αρχικώς μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και ακολούθως… επανεμφανίστηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Επαφές με Στεφανάκο
Οταν κλήθηκε στην Αστυνομία να καταθέσει- στις 13 του Φεβρουαρίου του 2007- για την υπόθεση παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με τον Στεφανάκο αλλά και με το πρωτοπαλίκαρό του Γιάννη Γαβάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε προσφάτως. Ακόμη παραδέχθηκε ότι μια γυναίκα συγγενής του εργάζεται σε νυχτερινό κέντρο στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης ο Στεφανάκος. Ομως παρέμενε ακλόνητος στη θέση του. Μάλιστα ο ίδιος δήλωνε «ενοχλημένος» και άρχισε να μηνύει τους αξιωματικούς οι οποίοι εντόπισαν τη δράση του ενώ φαίνεται να είχε λάβει και ευνοϊκή μετάθεση για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τελικά, ανώτατοι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να τον θέσουν σε διαθεσιμότητα προ μερικών εβδομάδων, όταν πλέον κλήθηκε σε απολογία για σειρά αδικημάτων – σε σχέση με την κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό- από δικαστικούς λειτουργούς.

* Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, κατηγορήθηκαν στα τέλη Μαΐου του 2005 ότι ανέλαβαν να εκτελέσουν τέσσερα «συμβόλαια θανάτου». Από την έρευνα προέκυψε ότι επιχειρηματίας σύστησε «εγκληματική ομάδα» με σκοπό τις δολοφονίες πρώην συνεταίρου του και τριών ακόμη συνεργατών του. Επίσης το 2001 η οικογένεια ενός 16χρονου που είχε πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος στο Ζάρκο Τρικάλων ανέθεσε σε τρεις Αλβανούς να σκοτώσουν 28χρονο οδηγό ταξί τον οποίο θεώρησαν υπεύθυνο για τον θάνατο του νεαρού. Ακόμη τον Απρίλιο του 2004 ένας 39χρονος και ένας 37χρονος εκτέλεσαν «συμβόλαιο θανάτου» με στόχο την 56χρονη Βάγια Ζήση που είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις μαστροπείας.