Στην κατάρριψη του «μύθου» που θέλει την Αθήνα τσιμεντούπολη εστίασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης κατά την παρουσίαση της Χάρτας Πρασίνου της πρωτεύουσας. Αντί των καχεκτικών 2-2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο- αρνητικό ως σήμερα ρεκόρ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση-, ο δήμος κάνει λόγο για αναλογία 6,8 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, και ειδικότερα 5,2 τ.μ. σε πάρκα και 1,5 τ.μ. σε νησίδες και πλατείες, μετράει 80.000 δέντραδηλαδή ένα δέντρο ανά 30 μέτρα- και καταλήγει ότι το 20% της επιφάνειας της πόλης είναι πράσινο. « Ηρθε το τέλος για το παραμύθι σκοπιμότητας και λαϊκισμού » τόνισε ο κ. Κακλαμάνης για τα συνήθη στοιχεία. Ο ίδιος παραδέχθηκε βεβαίως ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το εν λόγω ποσοστό και έθεσε στόχο την αύξησή του στα 7,2 τ.μ. ανά κάτοικο- παρά το γεγονός ότι ως όριο υστερεί κατά πολύ του σχεδόν διπλάσιου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή προτίθεται να ενεργοποιήσει τα σχέδιά της για απαλλοτριώσεις 248 στρεμμάτων, «πράσινες ταράτσες», αλλά και να ενθαρρύνει τα «πράσινα μπαλκόνια» με ετήσιους διαγωνισμούς και χρηματικά βραβεία προς τους δημότες.
Η συνέντευξη Τύπου πυροδότησε ωστόσο αντιδράσεις από την ήσσονα αντιπολίτευση του δήμου, η οποία μίλησε για « στενά ποσοτική απεικόνιση». Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Ανοιχτής Πόλης (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει ότι σε αυτή την καταγραφή προσμετρούνται μεγάλοι χώροι πρασίνου οι οποίοι είτε είναι απροσπέλαστοι, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, είτε είναι λόφοι στις παρυφές του δήμου, όπως τα Τουρκοβούνια.
« Το λειτουργικό προσπελάσιμο στην καθημερινότητα πράσινο,ειδικά σε κάποιες περιοχές κατοικίας της πόλης,είναι στην πραγματικότητα μηδαμινό.Η στενά ποσοτική αυτή απεικόνιση χάνει το στοιχείο της ποιότητας των ελεύθερων χώρων πρασίνου,που πρέπει να συνιστούν δίκτυο που θα διατρέχει τις γειτονιές και θα προσφέρεται για ήπιες χρήσεις περιπάτου,και θα προσφέρουν και στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής » εκτιμά η Ανοιχτή Πόλη.
Ολα δείχνουν πάντως ότι η καταγραφή και η εμβαδομέτρηση των χώρων πρασίνου χωράει… πολύ νερό, καθώς τα κριτήρια σε ό,τι έχει να κάνει με το αστικό περιβάλλον δεν είναι σταθερά. «Δεν έχουμε κάποια γερή ένδειξη αύξησης του πρασίνου στην πόλη» υπογραμμίζει η κυρία Θεοδότα Νάντσου , εκπρόσωπος του WWF. « Η δημιουργία ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου,στου Γουδή φερ΄ ειπείν,θα ήταν ικανή να αλλάξει την εικόνα.Σε μια υποθετική,δική μας μέτρησηπάντως,δεν θα υπολογίζαμε το παρόδιο πράσινο,τα ισχνά δεντράκια σε νησίδες,δίπλα σε μεγάλους δρόμους» . Η ίδια διευκρινίζει, δε, ότι τα 2-2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο- «σημαία» τόσων ετών- προέκυπταν από στοιχεία που έδινε η ίδια η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. « Προφανώς έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος μέτρησης.Πρώτο το ΥΠΕΧΩΔΕ,το 2003,παρουσίασε στοιχεία ανάλογου βεληνεκούς » καταλήγει.



