Αν στην τελευταία γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ, αυτήν που έγινε στις 7 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Πέτρος Καλαφάτης δεν είχε ψηφίσει ενάντια στη θέληση του μεγαλομετόχου του Δικεφάλου Γιώργου Μπατατούδη, η απόφαση μιας (νέας) διακοπής του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής πιθανότατα θα ήταν ήδη γεγονός. Αν δεν υπάρξει κάποιο εντυπωσιακό απρόοπτο, αυτό θα συμβεί στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ. Ολα δείχνουν ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει μια δραματική εξέλιξη που θα τορπιλίσει όχι μόνο τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος (για την ομαλότητα της λειτουργίας του οποίου ουδείς μοιάζει να ενδιαφέρεται), αλλά και την προώθηση του περίφημου ΣΒΑΠ, δηλαδή του Σχεδίου Βιωσιμότητας και Ανάπτυξης του Ποδοσφαίρου, που η ΕΠΑΕ επεξεργάστηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακοπής και παρουσίασε ως μοναδική σοβαρή πρόταση για τη λύση των προβλημάτων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ζητώντας μάλιστα συναίνεση για την εφαρμογή του.
Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΕΠΑΕ υπάρχει μια οριακή ισορροπία τρόμου που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε συγγραφέας θρίλερ. Στη συνέλευση της ΕΠΑΕ θα εμφανιστούν 19 εκπρόσωποι ομάδων που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και επιθυμούν τη διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, ώστε να πιέσουν την πολιτεία να τις βοηθήσει να βρουν μια λύση, και 16 εκπρόσωποι ομάδων που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και φοβούνται ότι μια πιθανή απόφαση διακοπής θα οδηγήσει τα κανάλια που έχουν αγοράσει το προϊόν τους να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών βυθίζοντας και αυτές σε οικονομική κρίση. Στους 19 «άστεγους» συνυπολογίζονται οι τρεις εκπρόσωποι της Γ’ Εθνικής και δύο της Β’ (Κασσάνδρα, Κέρκυρα) που δεν είχαν και πέρυσι συμβόλαιο.
Για να μπει το θέμα της διακοπής του Πρωταθλήματος σε ψηφοφορία θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στην ημερησία διάταξη της συνέλευσης. Αν αυτό δεν γίνει, δύσκολα θα αποφασισθεί η διακοπή, καθώς για να μπει ένα αίτημα που είναι εκτός ατζέντας σε ψηφοφορία είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των 3/4 των παρόντων στη γενική συνέλευση, μια πλειοψηφία δηλαδή που απαιτεί συναίνεση και συμφωνία η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει αδύνατη.
* Οι «σκληροί» και η NetMed
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη καθώς τα συμφέροντα των δύο «αντιμαχόμενων παρατάξεων» είναι ολότελα διαφορετικά. Το μέτωπο των «αστέγων», για την ώρα τουλάχιστον, εμφανίζεται αρραγές και οι εκπρόσωποι των ομάδων που το αποτελούν κινούνται από την πρώτη στιγμή της κρίσης με εκφραστή (και) τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλο και γνώμονα το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Ο Αχιλλέας Μπέος (Πανιώνιος) και ο Μάκης Ψωμιάδης (ΑΕΚ) ως εισηγητές της σκληρής γραμμής («διακοπή εδώ και τώρα») και ο Πέτρος Κόκκαλης (Ολυμπιακός) ως εμπνευστής του ΣΒΑΠ παίζουν τον ρόλο των «τριών σωματοφυλάκων» των κοινών συμφερόντων των «αστέγων» και αναλαμβάνουν τις περισσότερες φορές τις πρωτοβουλίες των άτυπων συσκέψεων.
Οι διαφωνίες και οι αντιπάθειες δεν λείπουν (ο Ψωμιάδης, π.χ., δεν θέλει να βλέπει τον Κανελλόπουλο, ενώ ο Μπέος τον στηρίζει), αλλά για την ώρα τουλάχιστον υπάρχει στο εσωτερικό του γκρουπ μια στοιχειώδης «κοινή γραμμή» και μια (άτυπη) υπόσχεση ότι αν ο αγώνας δικαιωθεί κανένας δεν θα αδικηθεί στη μοιρασιά. Αυτή η προοπτική επέτρεψε σε πολλές από τις ομάδες που είναι μέλη του γκρουπ να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες της NetMed (SuperSport) που προσπάθησε αρκετές φορές να σπάσει την άτυπη αυτή «λίγκα εντός της λίγκας» προσφέροντας σε μερικούς από τους εκπροσώπους της (Αρη, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα) μεμονωμένα συμβόλαια.
* Ο Ολυμπιακός και οι αεριτζήδες
«Ο Ολυμπιακός έχει εντελώς διαφορετική εμπορική δυναμική από τους υπόλοιπους. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν ήδη παίξει με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους και δεν έχουν σπουδαία ματς να πουλήσουν στα κανάλια και οι υπόλοιπες ομάδες δεν προκαλούν μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Είναι απορίας άξιον πώς ο Σωκράτης Κόκκαλης εγκλωβίστηκε σε μια τέτοιου είδους πολιτική και κρατάει ζωντανό το συγκεκριμένο μέτωπο, αντί να απεμπλακεί ψάχνοντας ένα κανάλι που θα χρυσοπλήρωνε τα ματς του Ολυμπιακού, αφήνοντας τους άλλους στη μοίρα τους» έλεγε πριν από λίγο καιρό ένας από τους παράγοντες της αντίπερα όχθης. Η απορία ανήκει λίγο πολύ σε όλους και η απάντησή της είναι δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκτιμά ότι αν δύο ή έστω τρεις από τις ομάδες που έχουν τώρα πρόβλημα καταρρεύσουν, η ποδοσφαιρική αγορά θα διαλυθεί και η δική του επένδυση θα τιναχθεί στον αέρα. Πιστεύει ακόμη ότι η κρίση δημιουργεί προβληματισμό και κατά συνέπειαν ώριμες συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σοβαρής λειτουργίας που θα επιτρέψει στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο να οργανωθεί για πρώτη φορά σοβαρά. Το πλαίσιο αυτό προσδιορίζεται από το ΣΒΑΠ, αλλά για να υλοποιηθεί χρειάζεται τη συναίνεση όλων, και αυτή είναι που ο Σωκράτης Κόκκαλης επιδιώκει συμπλέοντας με παράγοντες με άλλου είδους προβλήματα.
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Η μόνη λύση είναι να εξυγιάνουμε τον χώρο δημιουργώντας ένα πλαίσιο ώστε να υπάρξουν κάποτε πραγματικοί επενδυτές» λένε οι συνεργάτες του· και προσθέτουν ότι το ποδόσφαιρο, έτσι όπως είναι ανοργάνωτο, αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες που ξέρουν να σχεδιάζουν το μέλλον και επιτρέπει στους αεριτζήδες τού «δος ημίν σήμερον» να κάνουν αρπαχτές. «Ο Κοντομηνάς έφυγε, ο Αγγελόπουλος φοβήθηκε, ο Σταυρόπουλος τα παράτησε, ο Μπατατούδης χρεοκόπησε και ο Μυτιληναίος μετάνιωσε. Η διαφορά του Κόκκαλη από όλους αυτούς είναι ότι πρόκειται για νικητή και όχι για περαστικό που θα αφήσει το καράβι να βουλιάξει στην πρώτη μεγάλη θύελλα. Πήρε το τιμόνι και απαιτεί κοινή πορεία» λένε οι ίδιοι άνθρωποι.
* Οι «άστεγοι» και η αγορά
Σε αυτό το ιδιότυπο εξουσιαστικό παιχνίδι, αυτή η βασική επιδίωξη του προέδρου του Ολυμπιακού, η ενότητα δηλαδή, είναι παραδόξως το ισχυρό χαρτί των «αντιπάλων» του, εκείνων δηλαδή που έχουν τηλεοπτικά συμβόλαια και θέλουν να μη διακοπεί το Πρωτάθλημα. «Ο Κανελλόπουλος έκανε εγκλήματα όταν δεν κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος το περασμένο καλοκαίρι. Αν το Πρωτάθλημα δεν είχε ξεκινήσει, όλα τα τηλεοπτικά θα είχαν τακτοποιηθεί και τώρα θα ασχολούμασταν με τα σοβαρά και αληθινά προβλήματα» υποστηρίζει ο Θωμάς Μητρόπουλος (Αιγάλεω), προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή για να υπάρξει σύμπνοια και συναίνεση στο εσωτερικό της ΕΠΑΕ θα πρέπει να μπει στην άκρη το θέμα των «αστέγων» και να μη διακοπεί το Πρωτάθλημα. «Στο πρόβλημα των αστέγων δεν θα δώσει λύση η ΕΠΑΕ, αλλά η αγορά. Αν βρουν κανάλια, πάει καλά· αν όχι, θα πρέπει να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να φτάσουν μέχρι το καλοκαίρι χωρίς τηλεοπτικά έσοδα. Πέρυσι όσοι υπέγραψαν στον Alpha Digital πήραν πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά δεν σταματήσαμε το Πρωτάθλημα για να πάρουμε όλοι τα ίδια. Ο σκοπός δεν είναι το δέντρο αλλά το δάσος» λέει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αιγάλεω, προσθέτοντας ότι «ενότητα στην ΕΠΑΕ μπορεί να υπάρξει για την υλοποίηση του ΣΒΑΠ και όχι για τα τηλεοπτικά». Με απλά λόγια και αντιστρέφοντας την οπτική γωνία του προβλήματος ο κ. Μητρόπουλος λέει ότι αν διακοπεί το Πρωτάθλημα για να βρουν χρήματα από την τηλεόραση τα «ορφανά» του Alpha Digital, τότε αντίο συναίνεση και αντίο ΣΒΑΠ!
Αλλοι, όπως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αγγελος Φιλιππίδης, είναι ακόμη πιο σκληροί τουλάχιστον στα λόγια: «Αν αποφασιστεί διακοπή ή λοκ άουτ όπως ακούγεται, θα προσφύγουμε στα δικαστήρια ζητώντας η απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική» τονίζει, θυμίζοντας ότι για την αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν έχει αρνηθεί ούτε συμμετοχή στις συζητήσεις ούτε συνεργασία στην υλοποίηση των προτάσεων. Επειδή είναι προφανές ότι τα κοινά συμφέροντα οδηγούν όσους έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο στη δημιουργία ενός δικού τους «μπλοκ» δεν αποκλείεται πριν από τη γενική συνέλευση της ερχόμενης Τετάρτης να υπάρξει και κάποια μεταξύ τους συνάντηση.
Ο Θωμάς Μητρόπουλος μάλιστα δεν κρύβει ότι θα τους είχε ήδη φωνάξει όλους στο γραφείο του στη λεωφόρο Καβάλας αν δεν ήταν σίγουρος ότι «οι εφημερίδες θα άρχιζαν πάλι να γράφουν περί παράγκας κτλ., κτλ.». Επειδή ο ίδιος δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός ραντεβού, μη σας φανεί παράξενο αν στην «παράγκα» εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες ακόμη και παράγοντες που δεν έχουν πάει εκεί στο παρελθόν…
Προσδοκούν προίκα από τον ΟΠΑΠ και παρέμβαση του κ. Λιάνη
Οι «άστεγοι» ελπίζουν κυρίως ότι ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ Κώστας Κοσκινάς θα προσφέρει προίκα στον «γάμο τους» με κάποιο κανάλι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε αυτό (το κανάλι δηλαδή) να τους τα επιστρέψει βάζοντας και κατιτίς παραπάνω. Στην προκειμένη περίπτωση «ψάχνουν» το κανάλι που θα γίνει το «βαποράκι» των χρημάτων-επιδοτήσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ, γιατί αν διεκδικούσαν μια (νέα) αύξηση της χορηγίας του Πρωταθλήματος από τον συγκεκριμένο οργανισμό μπορεί μεν αυτό να το πετύχαιναν ευκολότερα, πλην όμως επειδή τα χρήματα θα έμπαιναν κατευθείαν στο ταμείο της ΕΠΑΕ, μέρος από αυτά θα το διεκδικούσαν και οι υπόλοιποι. Οι «άστεγοι» θέλουν τη διακοπή ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν τη συμπάθεια της πολιτείας, αν όχι και της κοινής γνώμης, και προτείνουν στην ΟΠΑΠ ΑΕ να εκμεταλλευθεί εμπορικά τη διάθεσή τους να συνεργασθούν μαζί της οργανώνοντας νέα παιχνίδια.
«Ελπίζουμε ότι ο Γιώργος Λιάνης θα καταλάβει το πρόβλημα και ξέρουμε ότι δεν θέλει να γίνει ο πρώτος υφυπουργός επί των ημερών του οποίου τελείωσαν τα πρωταθλήματα» έλεγε ένας από τους προέδρους που πιστεύουν ότι η μέθοδος της διακοπής αυτή τη φορά θα φέρει αποτελέσματα. Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει τους «άστεγους» είναι να δημιουργηθεί ένα είδος γενικότερης αναταραχής ώστε να αναγκασθεί η πολιτεία να επέμβει ως σωτήρας. «Αν» έλεγε ο ίδιος παράγοντας «σταματήσουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, φτάσουμε στο όριο της διάλυσης και δώσουμε στο κράτος τον ρόλο του σωτήρα, αυτό δεν θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να μας διαλύσει». Οι «άστεγοι» ζητούν μια λύση ως το καλοκαίρι, αλλά δεν έχουν υπολογίσει κάποιες παραμέτρους πολύ σημαντικές. Το χορηγικό πρόγραμμα της ΟΠΑΠ ΑΕ για την τρέχουσα σεζόν έχει σχεδιαστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και δύσκολα αλλάζει, η ΕΡΤ που θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για τα ματς του Πρωταθλήματος αγόρασε για τη νέα σεζόν αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έχει χρήματα για ξόδεμα, η NetMed που θα συζητούσε μια πιθανή αγορά του πακέτου προτιμάει να αγοράσει τα δικαιώματα ομάδων με τις οποίες δεν βρίσκεται στα δικαστήρια και το υφυπουργείο Αθλητισμού είναι έτοιμο να δείξει κατανόηση για τα θεσμικά αιτήματα αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ανώνυμες εταιρείες. Το πρόβλημα μοιάζει να γιγαντώνεται από λανθασμένους χειρισμούς και για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο χρειάστηκε από το ταμείο της ΕΠΑΕ να βγουν και δάνεια προς «αναξιοπαθούντας». Εσπευσε πρώτος για βοήθεια ο Αρης Λουκόπουλος της Παναχαϊκής, ακολούθησαν τα Γιάννινα, σειρά να πάρει 100.000 ευρώ έχει η Προοδευτική κτλ. Η ενότητα και οι αγώνες έχουν το κόστος και το τίμημά τους…



