ΣΤΗΝ εξαγορά και του υπόλοιπου 49% των μετοχών της πορτογαλικής βιομηχανίας εύκαμπτων και άλλων πλαστικών σωλήνων Heliflex, που εδρεύει στην πόλη Codex, προχωρεί ο όμιλος Α. Γ. Πετζετάκις, ιδιοκτήτης σήμερα του 51% των μετοχών της εν λόγω εταιρείας. Η σχετική εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και να ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, αφού η Heliflex είναι αρκετά κερδοφόρος. Η εταιρεία αυτή, η οποία διαθέτει μονάδα με στεγασμένους χώρους 10.000 τ.μ. σε έκταση 30.000 τ.μ., αναμένεται ότι εφέτος θα πραγματοποιήσει πωλήσεις της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος, προβλέπει ότι εφέτος θα παρουσιάσει θετικά τελικά οικονομικά αποτελέσματα, ύστερα από την ολοκλήρωση σχεδόν της αναδιάρθρωσής του και την επιβάρυνση της χρήσης 2001 με έκτακτες δαπάνες και προβλέψεις συνολικού ύψους 16,70 εκατ. ευρώ που οδήγησαν σε ζημιές 8,80 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις σωλήνων και χρωμάτων, μαζί και του κλάδου σωλήνων των Πλαστικών Μακεδονίας που θα περιέλθει άμεσα στον όμιλο αντί ποσού 2,79 εκατ. ευρώ, προϋπολογίζονται σε 205-210 εκατ. ευρώ, έναντι 146,20 εκατ. ευρώ που κατεγράφησαν στον ισολογισμό του 2001, αφού πέραν της οργανικής ανάπτυξης θα ενοποιηθούν πλήρως για το σύνολο του έτους οι εταιρείες που εξαγοράστηκαν στην Αφρική και στην Ευρώπη στα μέσα ή στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Σε αντίθεση με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που επέλεξαν τη διόγκωση των εξόδων εγκαταστάσεως με δαπάνες αναδιοργάνωσης και τη σταδιακή επιβάρυνση των αποτελεσμάτων επόμενων χρήσεων, η Α. Γ. Πετζετάκις το 2001 επέλεξε την εφάπαξ επιβάρυνση των αποτελεσμάτων.
Δεν ήταν μόνο οι έκτακτες δαπάνες και προβλέψεις όμως που οδήγησαν τον όμιλο σε ζημιές το 2001, όπως – με παρρησία που δεν επέδειξαν άλλες εταιρείες του ΧΑΑ – εγκαίρως είχε ενημερώσει το επενδυτικό κοινό. Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες για τις εξαγορές εταιρειών και την επαναγορά ιδίων μετοχών επιβάρυναν κατά 3,83 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματά του συγκριτικά με το 2000 και αύξησαν τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό του από 58,49 εκατ. ευρώ σε 136,53 εκατ. ευρώ. Το στοίχημα για τον μεγαλομέτοχο του ομίλου κ. Γ. Πετζετάκι, ο οποίος σε συνθήκες μάλλον δυσχερείς για τον κλάδο απετόλμησε ένα μπαράζ εξαγορών ώστε να αποκτήσει ειδικό βάρος στη διεθνή αγορά, μοιάζει μεγάλο, αφού υπάρχουν και ορισμένα ακόμη «βάρη» του παρελθόντος που πρέπει να διευθετηθούν.
Η απάντηση της εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ευθ. Χριστοδούλου, δεν είναι άλλη κυρίως από τη λειτουργική κερδοφορία, η οποία παρουσιάζεται χαμηλή για τις ελληνικές μονάδες του ομίλου και πολύ υψηλότερη για τις μονάδες του εξωτερικού. Οπως εξηγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Τρυποσκιάδης, «το βάρος δίδεται στη βελτίωση της απόδοσης των δραστηριοτήτων του τομέα των σωλήνων στην Ελλάδα».
Οι δραστηριότητες αυτές, οι οποίες έχουν βάση τους το βιομηχανικό συγκρότημα της Βοιωτίας, προβλέπεται ότι το 2000 θα αποφέρουν πωλήσεις της τάξεως των 90-95 εκατ. ευρώ με προ φόρων αποτελέσματα κοντά στο 3% αυτών. Γύρω στα 46-48 εκατ. ευρώ, με προ φόρων κέρδη ίσα προς το 7%-9% αυτών, αναμένεται ότι θα είναι οι πωλήσεις των άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών του ομίλου στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία και στην Πορτογαλία, ενώ οι δραστηριότητες της Petzetakis Africa στη Νότια Αφρική προβλέπεται ότι θα αποφέρουν πωλήσεις 50-53 εκατ. ευρώ με προ φόρων αποτελέσματα γύρω στο 5%-6% αυτών.
Θα «βοηθήσει» όμως η αγορά των πλαστικών σωλήνων, η οποία χαρακτηρίζεται «μουδιασμένη» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο; Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τον όμιλο σε ετήσια βάση, από την αναδιάρθρωση που έγινε, προϋπολογίζονται σε 6 εκατ. ευρώ, ποσό ασφαλώς σημαντικό για να τον καταστήσει ανταγωνιστικότερο.



