Τι θέλει το Ισραήλ στη Γεωργία

Η ρωσική εισβολή στη Γεωργία αποκάλυψε τη στενή συνεργασία της Γεωργίας με το Ισραήλ και δημιούργησε νέα εμπόδια στα σχέδια για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αναφέρουν ισραηλινές και αμερικανικές πηγές. Η ισραηλινή «Ηaaretz» αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο γεωργιανός υπουργός Ταμούρ Γιακομπασβίλι, ο οποίος είναι εβραίος, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «το Ισραήλ πρέπει να είναι υπερήφανο για τους στρατιωτικούς οι οποίοι εκπαίδευσαν τους γεωργιανούς στρατιώτες».

Τι θέλει το Ισραήλ  στη Γεωργία | tovima.gr

Ισραηλινοί στρατιωτικοί, με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, εκπαιδεύουν γεωργιανές στρατιωτικές μονάδες

Η ρωσική εισβολή στη Γεωργία αποκάλυψε τη στενή συνεργασία της Γεωργίας με το Ισραήλ και δημιούργησε νέα εμπόδια στα σχέδια για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αναφέρουν ισραηλινές και αμερικανικές πηγές. Η ισραηλινή «Ηaaretz» αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο γεωργιανός υπουργός Ταμούρ Γιακομπασβίλι, ο οποίος είναι εβραίος, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «το Ισραήλ πρέπει να είναι υπερήφανο για τους στρατιωτικούς οι οποίοι εκπαίδευσαν τους γεωργιανούς στρατιώτες». Ισραηλινοί στρατιωτικοί, με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, εμφανιζόμενοι ως «προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών», εκπαιδεύουν γεωργιανές στρατιωτικές μονάδες. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον εκατό ισραηλινοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στη Γεωργία αλλά στο παρελθόν ήταν πολύ περισσότεροι. Σύνδεσμος μεταξύ ισραηλινών και γεωργιανών στρατιωτικών είναι ο αντιστράτηγος ε.α. Γκαλ Χιρς, υπεύθυνος για το ισραηλινό φιάσκο στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου. Υπάρχει ειδική σχέση Τιφλίδας- Ιερουσαλήμ την οποία σφυρηλάτησε τα τελευταία χρόνια ο γεωργιανός υπουργός Αμυνας Νταβίτ Κετσερασβίλι, πρώην ισραηλινός πολίτης, ο οποίος μόλις προχθές δήλωσε ότι «αν η Ουάσιγκτον μας εγκαταλείψει,οι φίλοι μας στο Ισραήλ σκέφτονται για μας». Στην Τιφλίδα βρίσκεται από ετών ο πρώην δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρόνι Μίλο, ως αντιπρόσωπος του ισραηλινού οπλικού συστήματος Εlbit Μaarahot. Μαζί με τον αδελφό του Σλόμο, πρώην γενικό διευθυντή των ισραηλινών στρατιωτικών βιομηχανιών και «γεωργιανό» από επταετίας, προμήθευσαν στη Γεωργία αναγνωριστικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη- τα οποία έχουν κάνει πολλές αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Ρωσία και το Ιράν. Το 2003 και το 2006 μια μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ επέτρεψε να εκταμιευθεί ποσό συνολικά 220 εκατ. δολαρίων για την αγορά ισραηλινού πολεμικού υλικού από τη Γεωργία.

Η Γεωργία ανταποκρίθηκε «σε είδος» στην ισραηλινή βοήθεια. Με μυστική συμφωνία κατασκευάστηκαν δύο αεροδιάδρομοι στη Νότια Γεωργία τους οποίους θα χρησιμοποιούσαν ισραηλινά βομβαρδιστικά σε περίπτωση προληπτικής αεροπορικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ετσι μειώνεται σημαντικά η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα βομβαρδιστικά. Εννοείται ότι για να φθάσουν στους γεωργιανούς αεροδιαδρόμους τα ισραηλινά αεροπλάνα θα πρέπει να πετάξουν πάνω από την Τουρκία.

Στην Ουάσιγκτον και στην Ιερουσαλήμ πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι κατά του προέδρου Σαακασβίλι επειδή η «παντελώς απερίσκεπτη», κατά την Κοντολίζα Ράις, ενέργειά του επέτρεψε στους Ρώσους, πέραν των άλλων, να πιάσουν «μερικά οπλικά συστήματα τα οποία θεωρούνται υψηλής τεχνολογίας και ίσως ήταν άγνωστα» στους Ρώσους. Η «Jerusalem Ρost» έθεσε στις 18 Αυγούστου το ερώτημα μήπως αυτά που περιήλθαν στα χέρια των Ρώσων ήταν «η πιο σημαντική απώλεια». Απάντηση δεν υπάρχει αλλά η εφημερίδα έγραψε το εξής ενδιαφέρον. Γεωργιανός διπλωμάτης στο Τελ Αβίβ παραπονέθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση για τη «χλιαρή» αντίδραση της χώρας στη ρωσική εισβολή και ζήτησε «να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα.Η απάντηση που έλαβε ήταν να απευθυνθεί στην Ουάσιγκτον για την πίεση που θέλει».

Κυβερνητικές πηγές στο Ισραήλ περιγράφουν με πολλά σαρκαστικά σχόλια την έκπληξη που δοκίμασε «ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος» όταν την τρίτη ημέρα της εισβολής τού τηλεφώνησε ο γεωργιανός πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Γκουργκενίτσε και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε «να λάβει τις ευλογίες του ραβίνου Ααρον Λέιμπ Στέινμαν (ενός από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς ηγέτες του Ισραήλ). Θέλω να προσευχηθεί για μένα και για τη χώρα μου, του ζήτησε ο πρωθυπουργός».

eust@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk