Τα απεριτίφ είναι τα οινοπνευματώδη που ανοίγουν την όρεξη και το δείπνο, καθώς προετοιμάζουν τον ουρανίσκο να δεχθεί και να απολαύσει το μενού που θα ακολουθήσει. Εχουν ελαφριά γεύση και ενίοτε μικρές δόσεις γλυκύτητας. Πολλές φορές έχουν ως βάση τους κάποιο πικρό λικέρ όπως το Aperol που τα τελευταία χρόνια, χάρη στο φωτεινό του χρώμα […]
Το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου γιορτάζεται στο Περού η ημέρα του Pisco Sour, του εθνικού κοκτέιλ της χώρας. Το κοκτέιλ αυτό έχει ως βάση τον χυμό λάιμ, το ασπράδι του αβγού και το Pisco, ένα απόσταγμα από σταφύλια προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, το οποίο παράγεται από τα τέλη του 16ου αιώνα στο Περού. Το Pisco, όμως, […]
Το δημοφιλές Bellini είναι ένα κοκτέιλ που συμπυκνώνει την ιταλική φινέτσα, τη σπιρτόζικη διάθεση και το άρωμα της Μεσογείου. Δημιουργήθηκε από τον Τζουζέπε Τσιπριάνι, τον ιδιοκτήτη του περίφημου Harry’s Bar στη Βενετία, κάπου ανάμεσα στο 1934 και στο 1948. Ο ίδιος ήταν και ο νονός, αφού έδωσε στο κοκτέιλ το όνομα του ζωγράφου Τζοβάνι Μπελίνι. […]
Στο μπαρ The Hut στη Χονολουλού, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, κάποιος κεφάτος μπάρμαν έριξε ρούμι, χυμό πορτοκαλιού, σιρόπι αμυγδάλου και μπράντι επάνω σε πάγο, διακόσμησε το ποτήρι με μία φλούδα πορτοκαλιού, βάφτισε το κοκτέιλ Scorpion και το σέρβιρε στους πελάτες του. Η συνταγή ήταν επιτυχημένη, αλλά η μεγάλη του δημοτικότητα ήρθε μία δεκαετία […]
Ενα ελαφρύ κοκτέιλ στο οποίο το τριαντάφυλλο κυριαρχεί παίρνοντας λίγη από τη δροσιά μιας λεμονάδας είναι το ιδανικότερο ποτό για να υποδεχτούμε τα ανοιξιάτικα βράδια. Το άρωμά του παραπέμπει στο παραδοσιακό λουκούμι τριαντάφυλλο και στο υποβρύχιο τριαντάφυλλο και ανασύρει από τις μνήμες μας απογεύματα με κεράσματα και δροσερές λεμονάδες. Ανάλογα με τη γευστική κατεύθυνση που […]
Οι παλαιότεροι το ήξεραν σαν ένα θερμαντικό, γευστικό φάρμακο που ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και μαλακώνει τον βήχα. Εδώ και δέκα χρόνια, όμως, έγινε της μόδας. Πάνε κι έρχονται τα μικρά μπουκαλάκια στα τραπέζια των μεζεδοπωλείων και τα σφηνοπότηρα στα μπαρ. Και πλέον δεν πίνεται μόνο ζεστό σαν σφηνάκι, αλλά και κρύο σαν απεριτίφ ή […]
Το Drake μοιάζει πολύ με το Μojito – θεωρείται μάλιστα ο πρόγονός του –, αλλά πίνεται σε διαφορετική θερμοκρασία, χωρίς καθόλου πάγο. Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευσή του μας πηγαίνει πίσω στον 16ο αι., όταν ο θαλασσοπόρος Φράνσις Ντρέικ το δημιούργησε ως θεραπευτικό ρόφημα για την αντιμετώπιση της δυσεντερίας και του σκορβούτου. Λίγο αργότερα […]
Η ιστορία λέει ότι οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα», επειδή είχε έντονο άρωμα. Την έπιναν συνήθως ύστερα από ένα καλό γεύμα, σαν επιδόρπιο χωνευτικό ποτό. Με κύρια χαρακτηριστικά τη γλυκιά γεύση της και τα αρώματα κανέλας και γαρίφαλου, το κλασικό πατρινό λικέρ μπαίνει τώρα σε αυτό το παντς και του χαρίζει χριστουγεννιάτικη […]
Ανήκει στην κατηγορία των απεριτίφ και, παραδόξως, κατάγεται από την Ιταλία και όχι από την Αμερική, αφού δημιουργήθηκε στο Caffé Campari του Μιλάνου, γύρω στα 1860, από τον ιδιοκτήτη του. Τα συστατικά του, λίγο Campari, λίγο γλυκό βερμούτ – τότε ήταν το Cinzano από το Τορίνο – και μπόλικη σόδα. Το Americano ήταν το πρώτο […]
Αυτό το κοκτέιλ έγινε γνωστό γύρω στο 2004, όταν ήταν στη μόδα το σούσι. Κάνοντας επίσημη πρώτη στο Λονδίνο, μία από τις μητροπόλεις της έθνικ κουζίνας, κυριαρχείται από την έντονη γεύση του γουασάμπι, του φυτού που είναι γνωστό και ως ιαπωνικό χρένο. Για έξτρα γεύση, πατήστε με τα δάχτυλα μια φλούδα λεμονιού σε μικρή απόσταση […]
To Mint Julep, ένα κοκτέιλ με βάση τέσσερα συστατικά – ουίσκι bourbon, φύλλα μέντας ή δυόσμου, νερό και ζάχαρη –, πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1800 στη Νότια Αμερική και παραδοσιακά σερβιρόταν σε μεταλλικό ποτήρι. Πατρίδα του θεωρείται το Κεντάκι των ΗΠΑ, όπου από το 1838 μπορούσε κανείς να το αγοράσει και στα καταστήματα με σουβενίρ. Οι […]
Ενα δροσερό και εύκολο κοκτέιλ με βάση το τζιν, εναλλακτικό του Cosmopolitan. Φτιάχτηκε το 1984 από τον Ντικ Μπράντσελ στο Fred’s Club στο λονδρέζικο Σόχο και αγαπήθηκε πολύ, χάρη στο γλυκό κρεμώδες λικέρ μαύρου μούρου. Υλικά (για 1 ποτήρι του ουίσκι) 100 ml νερό 100 γρ. ζάχαρη 50 ml τζιν 25 ml χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού […]
To Μουντιάλ μπορεί να τελείωσε εμείς όμως παραμένουμε σε βραζιλιάνικους ρυθμούς και απολαμβάνουμε ένα κοκτέιλ με μπίρα Weisse! Οι μπίρες αυτές παρασκευάζονται κυρίως από σιτάρι και οι περισσότερες δεν φιλτράρονται. Ετσι, περιέχουν υπολείμματα μαγιάς στη φιάλη τους, με αποτέλεσμα να έχουν ένα θολό χρώμα και πλούσιο αφρό. Η κλασική εκδοχή του κοκτέιλ γίνεται με ουίσκι […]
ΥΛIKA (για1 ποτήρι μαρτίνι) 25 ml σιρόπι βανίλιας, έτοιμο ή σπιτικό (1 κιλό ζάχαρη, 2 λουβιά βανίλιας) 30 ml πολτό ανανά (φτιαγμένο από 1 ροδέλα ανανά) {{{ moto }}} 50 ml ρούμι 25 ml χυμό λάιμ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Παγώνουμε στην κατάψυξη 1 ποτήρι του μαρτίνι για λίγα λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βανίλιας (σε περίπτωση που δεν […]
Τη δεκαετία του ’80, στο τέλος ενός γεύματος σε κάποιο εστιατόριο, προσφερόταν συχνά γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού. Σήμερα, το κέρασμα αυτό μπορεί να είναι ένα σφηνάκι λικέρ μαστίχας. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ, λοιπόν, είναι εμπνευσμένο από αυτή τη γλυκιά συνήθεια και αποτελεί έναν συνδυασμό τού χθες με το σήμερα. YΛΙΚΑ (για 1 ποτήρι […]
Στην Κοζάνη χρησιμοποιούσαν κάποτε τον κρόκο μόνο στο τσίπουρο και στον καφέ. Με την ελληνική ζαφορά λοιπόν να κυριαρχεί και να χαρίζει χρυσαφί χρώμα, είναι ένα ποτό που θα συνοδεύσει τις σαρακοστιανές μαζώξεις με διαφορετικό τρόπο. ΥΛΙΚΑ (για 1 highball ποτήρι) 2 σφηνάκια τσίπουρο με σαφράν (κρόκο Κοζάνης)* 1 σφηνάκι χυμό λεμονιού 1 σφηνάκι ζαχαρόνερο […]
Η αγάπη μου για τις καραμέλες βουτύρου, που μου ξυπνούν αναμνήσεις παιδικών χρόνων, με οδήγησε να φτιάξω αυτό το κοκτέιλ με βάση το λικέρ Βutterscotch. Για να δώσω μια πολυπλοκότητα στο παιχνίδι της γεύσης προσέθεσα την οξύτητα του λεμονιού και του ροζ γκρέιπ φρουτ ως αντίβαρο της γλυκύτητας. Τα αρώματα των αποξηραμένων φρούτων, των τροπικών […]