Οι παλαιότεροι το ήξεραν σαν ένα θερμαντικό, γευστικό φάρμακο που ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και μαλακώνει τον βήχα. Εδώ και δέκα χρόνια, όμως, έγινε της μόδας. Πάνε κι έρχονται τα μικρά μπουκαλάκια στα τραπέζια των μεζεδοπωλείων και τα σφηνοπότηρα στα μπαρ. Και πλέον δεν πίνεται μόνο ζεστό σαν σφηνάκι, αλλά και κρύο σαν απεριτίφ ή σαν χωνευτικό σε ψηλό ποτήρι.

Οπως και να ’χει, επειδή το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο, σας δίνουμε τη συνταγή για να το σερβίρετε και με τους δύο τρόπους.

Για το ζεστό ρακόμελο (για 3 σφηνοπότηρα)

50 ml ρακή
30 ml μέλι
5 ml χυμό λεμονιού
4 γαριφαλόκαρφα
10 κόκκους φρέσκου πιπεριού
1 ξυλάκι κανέλας, σε κομμάτια
φλούδα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο, σε κομμάτια

Για το κρύο ρακόμελο (για 1 ψηλό ποτήρι)

50 ml ρακή
25 ml μέλι
20 ml χυμό λεμονιού
4 γαριφαλόκαρφα
φλούδα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο, σε κομμάτια
1 ξυλάκι κανέλας, σε κομμάτια

EKTEΛΕΣΗ


Ζεστό:
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κανέλα και τις φλούδες του πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε, χωρίς να υπερβούμε τους 75°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Σουρώνουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού.

Κρύο: Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι στη συνέχεια κρυώνουμε το ποτό στο ψυγείο και έπειτα σερβίρουμε, γαρνίροντας και πάλι με την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.