Το κοκτέιλ του μήνα

Η ιστορία λέει ότι οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα», επειδή είχε έντονο άρωμα. Την έπιναν συνήθως ύστερα από ένα καλό γεύμα, σαν επιδόρπιο χωνευτικό ποτό. Με κύρια χαρακτηριστικά τη γλυκιά γεύση της και τα αρώματα κανέλας και γαρίφαλου, το κλασικό πατρινό λικέρ μπαίνει τώρα σε αυτό το παντς και του χαρίζει χριστουγεννιάτικη διάθεση. Θα το πιούμε σε ωραία κολονάτα ποτήρια πριν από το γλυκό ή μαζί με τη βασιλόπιτα – εκτός αν θέλουμε να βάλουμε όλοι τα καλαμάκια μας στη μεγάλη κανάτα.

ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλη κανάτα χωρητικότητας 1.750 ml)

500 ml μπράντι

250 ml λικέρ τεντούρα

250 ml χυμό λεμονιού

500 ml χυμό πορτοκαλιού

250 ml ζαχαρόνερο (φτιαγμένο από ζάχαρη και ζεστό νερό σε αναλογία 1:1)

ροδέλες πορτοκαλιού, για γαρνιτούρα

1-2 ξυλάκια κανέλας, για γαρνιτούρα

φουντίτσες δυόσμου, για γαρνιτούρα

φρούτα του δάσους (σε μεγάλα σουπερμάρκετ), για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ του παντς ή σουπιέρα ρίχνουμε το μπράντι, το λικέρ τεντούρα, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού και το ζαχαρόνερο, αφού το αφήσουμε να κρυώσει, και ανακατεύουμε καλά.

Αν θέλουμε μεταφέρουμε σε κανάτα και γαρνίρουμε με ροδέλες πορτοκαλιού, ξυλάκια κανέλας, φρούτα του δάσους και δυόσμο. Αφήνουμε για λίγο να αναμειχθούν τα αρώματα προτού σερβίρουμε σε ποτήρια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk