Ανεβαίνοντας προς τη Ζήρεια και μια ανάσα προτού φτάσουμε στα 1.000 μέτρα, συναντάμε τον παραδοσιακό οικισμό της Γκούρας, του ωραίου πέτρινου χωριού που είναι γνωστό για το ρόλο που έπαιξε στην Επανάσταση.

Η Γκούρα ήταν ανέκαθεν ένα κεφαλοχώρι, με τους κατοίκους της να ασχολούνται, ως επί το πλείστον, με τα σιτηρά και τα αμπέλια. Στην καρδιά της, μια γραφική πλατεία συγκεντρώνει συνήθως τους περισσότερους επισκέπτες, ενώ υπάρχουν ξενώνες με πάνω από εκατό κλίνες. Στην Γκούρα δεν νιώθεις εγκατάλειψη, το αντίθετο. Έχει μαγαζιά, κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, ταβέρνες, ακόμα και μπαρ.

Παραδοσιακά ζυμαρικά της ορεινής Κορινθίας, χυλοπιτάκι κοντό και λαζάνια, πωλούνται στα καταστήματα της Γκούρας. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Όταν φτάσαμε, στους δρόμους έπαιζαν ακόμη παιδιά και η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη. Εμείς θέλαμε να επισκεφθούμε το φούρνο, κι έτσι κάναμε. Ο φούρνος του χωριού άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον Αλέξη Στριφτόμπολα και τη σύζυγό του, Παναγιώτα Αντωνοπούλου. Σήμερα, για μεγάλη μας χαρά, στη δουλειά έχουν μπει και οι τρεις γιοι τους, ο Αργύρης, που ζει στο χωριό με τη σύζυγό του, Κατερίνα Προδομάκη, και το μωρό τους, ο Κώστας, που είναι παντρεμένος με την Έφη Μαλαχιά, και ο μικρότερος, Χρήστος. Και τα τρία παιδιά αποφάσισαν να μείνουν στην ορεινή Κορινθία και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον τόπο τους.

Οι τρεις γιοι της οικογένειας Στριφτόμπολα, που έμειναν στο χωριό τους αναλαμβάνοντας τον παραδοσιακό φούρνο των γονιών τους. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Ο Αργύρης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του χωριού, συνεχίζει επιπλέον την επιχείρηση με παραδοσιακά ζυμαρικά Σιτώ που είχε ανοίξει το 2007 ο αδελφός του, Παναγιώτης, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή. Γλυκός και ξινός τραχανάς, λαζάνια, χυλοπιτάκι και βίδες: προϊόντα που φτιάχνονται με αγάπη και γίνονται περιζήτητα από τους περαστικούς που ψάχνουν τις αυθεντικές γεύσεις. Ο Κώστας και ο Χρήστος, εκτός από τη δουλειά στο φούρνο, έχουν και τα χωράφια της οικογένειας, σπαρμένα με ό,τι βγάζει ο τόπος – σιτηρά, ζωοτροφές, αλλά και όσπρια, για τα οποία διακρίνεται η περιοχή.

Τα ζυμαρικά Σιτώ, που ξεκίνησε ο Παναγιώτης Στριφτόμπολας το 2007 και πλέον συνεχίζει ο αδερφός του, Αργύρης. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Στο φούρνο τους παρασκευάζουν, εκτός των άλλων, ένα προζυμένιο καρβέλι σε πινακωτή, παξιμάδια-φρυγανιές με δική τους παραδοσιακή συνταγή και τα τοπικά ουζοκούλουρα, που είναι ό,τι πρέπει για να τα απολαμβάνεις με τυράκι. Η μητέρα τους, Παναγιώτα, εξακολουθεί να κάνει τις περίφημες πίτες της, ενώ φέρνουν και γλυκά από συνεργαζόμενα ζαχαροπλαστεία.

Τα παξιμάδια του φούρνου φτιάχνοξνται με τον ίδιο τρόπο μέχρι σήμερα. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης