Ανοιξιάτικη σαλάτα με αγκινάρες και οβριές

Δύο δώρα της φύσης, που μοσχοβολάνε Ελλάδα, αποτελούν βασικά συστατικά αυτής της ανοιξιάτικης σαλάτας που εμπνεύστηκε ο σεφ του υψηλής αισθητικής ξενοδοχείου Manna στην ορεινή Αρκαδία.

Μιχάλης Χάντζος
Ανοιξιάτικη σαλάτα με αγκινάρες και οβριές

Δύο δώρα της φύσης, που μοσχοβολάνε Ελλάδα, αποτελούν βασικά συστατικά αυτής της ανοιξιάτικης σαλάτας που εμπνεύστηκε ο σεφ του υψηλής αισθητικής ξενοδοχείου Manna στην ορεινή Αρκαδία.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  500 γρ. αγκινάρες (τις καρδιές) καθαρισμένες
  •  1 λεμόνι
  •  150 γρ. οβριές
  •  80 γρ. κόκκινο λάχανο
  •  80 γρ. γαλλικό μαρούλι
  •  100 γρ. καρότο
  •  200 γρ. ρόκα
  •  100 γρ. ντοματίνια
  •  2 γρ. αλάτι
  •  1 γρ. πιπέρι
  •  30 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  •  5 γρ. πιπεριά τσίλι
  •  Λίγο φρέσκο δυόσμο
  •  Λίγο φρέσκο άνηθο

Για το ντρέσινγκ

  •  5 γρ. μουστάρδα
  •  5 γρ. μέλι
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  •  3 γρ. μπούκοβο
  •  45 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  10 γρ. ταχίνι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει το λεμόνι κομμένο στη μέση, αλάτι και τις αγκινάρες.

  2. Μόλις μαλακώσουν οι αγκινάρες, τις βγάζουμε σε ένα μπολ και βράζουμε στο ίδιο νερό τις οβριές για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε στο μπολ με τις αγκινάρες και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

  3. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το ταχίνι και το χυμό και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  4. Χτυπάμε στο γουδί το μπούκοβο με το ελαιόλαδο, να σπάσει. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα στο μπολ με το ντρέσινγκ, σε σταθερή ροή «κλωστής», ανακατεύοντας παράλληλα
    με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά. Μεταφέρουμε το ντρέσινγκ στο ψυγείο.

  5. Κόβουμε σε ένα μπολ το γαλλικό μαρούλι και το κόκκινο λάχανο σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τη ρόκα, το καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά τσίλι, το δυόσμο και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στο μπολ.

  6. Περιχύνουμε τα υλικά με το μισό ντρέσινγκ, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιάτο και μοιράζουμε από πάνω τις αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα. Στο κέντρο τοποθετούμε τις οβριές, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Μικρά Μυστικά

Οι οβριές μοιάζουν με τα σπαράγγια, αλλά στην πραγματικότητα είναι άγρια χόρτα με αρκετά πικρή γεύση, η οποία μετριάζεται με το μαγείρεμα. Εξαιρετικά θρεπτικές, καλό είναι να ζεματίζονται για ελάχιστα λεπτά σε βραστό νερό, ώστε να διατηρούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Απόρρητο