Τούρτα καρυδόπιτα με σοκολάτα
Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γλυκό.

Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γλυκό.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
60λΧρόνος Μαγειρέματος:
30λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 12-15 μερίδες
Για το κέϊκ
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία
δωματίου - 150 ml κρέμα γάλακτος
- 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 20-30 ml χυμό λεμονιού
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
μόνο του - 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
Για το σιρόπι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
- 1 κ.γ. κανέλα
Για την κρέμα
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία
δωματίου - 400 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1-2 κ.γ. κανέλα
- 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
(προαιρετικά)
Για το γλάσο
- 250 γρ. κουβερτούρα 55-60% κακάο
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση
Κέϊκ
Βουτυρώνουμε καλά δυο στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. Στρώνουμε το εσωτερικό τους με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με το χυμό λεμονιού. Μόλις ρίξουμε το χυμό, το μείγμα θα μοιάζει «κομμένο», αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά να αφρατέψουν. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο, πριν ρίξουμε το δεύτερο. Προσθέτουμε τη σόδα και το μείγμα κρέμας γάλακτος-λεμονιού.
Τέλος ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά και τα καρύδια και χτυπάμε για 5 δευτερόλεπτα. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μοιράζουμε τη ζύμη στις δύο φόρμες και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα προσθερμασμένου φούρνου, στους 160°C, στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κρέμα
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη και την κανέλα. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο για 5-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά και να ανοίξει πολύ το χρώμα του. Με το μίξερ σε λειτουργία, ενσωματώνουμε σταδιακά στο βούτυρο το μείγμα της άχνης με την κανέλα.
Αφού το ρίξουμε όλο, συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμα, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο περισσότερο γίνεται. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μια αφράτη κρέμα που στέκεται. Αν θέλουμε, προσθέτουμε τα καρύδια.
Σιρόπι
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Αποσύρουμε από την εστία.
Γλάσο
Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να βράζει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε κατευθείαν πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να ανεβάσει θερμοκρασία η σοκολάτα και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα στο κέντρο του μπολ κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να αρχίσει να γίνεται σοκολατένιο και γυαλιστερό το μείγμα.
Στήσιμο
Με ένα πριονωτό μαχαίρι, κόβουμε οριζόντια στα δύο τα κέικ, αποκτώντας έτσι τέσσερα παντεσπάνια. Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στη βάση της τουρτιέρας και με ένα πινέλο σιροπιάζουμε όλη την επιφάνειά του.
Απλώνουμε από πάνω το ⅓ της κρέμας φροντίζοντας η στρώση να είναι υπερυψωμένη περιμετρικά, με ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο. Γεμίζουμε το βαθούλωμα με 1 κ.σ. από το γλάσο. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπά νι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σιρόπι-κρέμα-γλάσο.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο κομμάτι κέικ. Έχουμε κρατήσει για το τέλος το κομμάτι αυτό του κέικ που έχει ένα μικρό ύψωμα στο κέντρο, ώστε, όταν βάλουμε το γλάσο, να τρέχει προς τα κάτω.
Τέλος επικαλύπτουμε το γλυκό με το υπόλοιπο γλάσο και διακοσμούμε με λίγο ψιλοκομμένο καρύδι. Σερβίρουμε την τούρτα σε θερμοκρασία δωματίου και τους ζεστούς μήνες τη διατηρούμε στο ψυγείο.