Με την εκτίμηση του Forbes στα 6.6 εκατ. δολάρια οι New York Knicks κατατάσσεται ως η δεύτερη σε αξία ομάδα του NBA και ο James Dolan είναι ο ζάπλουτος ιδιοκτήτης τους. Γιος του μεγαλοεπιχειρηματία Charles που πλούτισε χάρη στις εταιρίες Cablevision και HBO, ο 68χρονος σήμερα Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος βρήκε έτοιμη την οικογενειακή περιουσία και την «αυγάτισε» σταδιακά με τις δικές του πρωτοβουλίες.

Μεταξύ αυτών και η ολική αγορά του μπασκετικού franchise από το «Μεγάλο Μήλο» στα μέσα των 90s. Ο ίδιος άρχισε να «τρέχει» αποκλειστικά το πρότζεκτ λίγα χρόνια αργότερα.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτή η συνεργασία θα έπρεπε να έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Φρούδες οι ελπίδες των φανατικών Νεοϋορκέζων, καθώς επί εποχής Dolan οι Knicks έχουν φτάσει μόνο μια φορά στους τελικούς του πρωταθλήματος (χάνοντας το 1999 από τους Spurs) και σπανίως βρίσκουν τον δρόμο για τα playoffs.

Δαπάνες έχουν γίνει πολλές σε προπονητές και παίκτες, αλλά την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος είναι ανεπιθύμητος μέσα στο ίδιο του το σπίτι, διότι το Madison Square Garden τού ανήκει.

Ως μάλιστα μια persona non grata για όσους κουράστηκαν να περιμένουν την αγωνιστική εκτόξευση, έχει κηρυχθεί ένας «ανένδοτος αγώνας» προκειμένου να πουλήσει (επιτέλους) τις μετοχές του και ν’ αδειάσει τη γωνιά που πιάνει ως θεατής στις court seats. Ο ίδιος από την άλλη έχει επιβάλει «face control» κατά είσοδο κι απαγόρευση πρόσβασης στις κερκίδες για κάποιους εξ αυτών.

Η καταγγελία εις βάρος Dolan και Weinstein

Όσο πάντως κι αν τον εχθρεύονται, ο Dolan δήλωνε τέτοια περίοδο πέρυσι, Ιανουάριος 2023 ήταν, πως «δεν είναι στα πλάνα μου να πουλήσω, δεν αποσύρομαι σύντομα». Φρέναρε δηλαδή τον ενθουσιασμό που είχε γεννηθεί μετά από έντονη φημολογία για διάθεση οπισθοχώρησης. Βέβαια τα όσα έγιναν γνωστά στις αρχές της εβδομάδας έχουν φθείρει κι άλλο το προφίλ του Αμερικανού μεγιστάνα προκαλώντας επιπλέον αντιδράσεις, έντονες δε.

Τούτη τη φορά δεν πρόκειται για παραφιλολογία και σενάρια. Η επώνυμη κατάθεση μήνυσης από γυναίκα για σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση και trafficking φέρνει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Η καταγγελία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια και φέρει την υπογραφή της Kellye Croft και του δικηγόρου της.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ο καταδικασμένος κινηματογραφικός παραγωγός Harvey Weinstein, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης, μεγαλύτερης των είκοσι ετών, για βιασμούς και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος γυναικών. Σε αυτήν την περίπτωση η ενάγουσα ισχυρίστηκε πως «έχω υποφέρει πολύ βαθιά εξαιτίας των όσων μου έκαναν» και «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση να εκτεθώ και ψάξω για δικαίωση».

«Ένιωσα υποχρεωμένη να ενδώσω»

Όπως προκύπτει από το δικόγραφο, η (κατά τριάντα χρόνια νεότερη) μασέζ Kellye Croft είχε γνωρίσει τον Dolan σε περιοδεία που έκανε με την μπάντα του (JD & The Straight Shot). Οι δυο τους είχαν βρεθεί στο δωμάτιό του ξενοδοχείου του. Προς το τέλος ενός συναινετικού (όπως περιγράφηκε) μασάζ, ο επιχειρηματίας άρπαξε τη γυναίκα και έβαλε τα χέρια της ανάμεσα στα δικά του πόδια.

Στη μήνυσή της η ίδια υποστήριξε ότι ήταν αρχικά «ανένδοτη» και ότι «δεν επιθυμούσε να έχει κάποια σεξουαλική επαφή» μαζί του. Εκ των υστέρων ωστόσο κι αφού συνταξίδεψε μαζί του στο υπόλοιπο της περιοδείας αισθάνθηκε την υποχρέωση να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του δίχως να το επιθυμεί, καθώς και ο Dolan προχωρούσε διαρκώς σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις προς αυτήν.

Ο Dolan ήξερε για τον Weinstein

Στο κείμενο της μήνυσης η Kellye Croft διηγήθηκε και τον τρόπο που ο Weinstein επιχείρησε να την κακοποιήσει. Σύμφωνα με την καταγγελία της ο Dolan είχε μιλήσει γι’ αυτήν στον φίλο του, ο οποίος τής πρότεινε να μιλήσουν για δουλειά σε κινηματογραφικά πλατό. Όταν η νεαρή γυναίκα βρέθηκε στο δωμάτιό του, αυτός ζήτησε μασάζ, αλλά αυτή αρνήθηκε προφασιζόμενη έλλειψη κατάλληλων συνθηκών.

Τότε ήταν που ο παραγωγός ταινιών πήγε στο μπάνιο κι επιστρέφοντας εμφανίστηκε με μια ανοικτή ρόμπα. Η ίδια προσπάθησε να φύγει από τη σουίτα, αλλά ο Weinstein τής έκλεισε προσωρινά την πόρτα ώσπου της επέτρεψε να βγει από το δωμάτιο. Την ακολούθησε βέβαια ως το δικό της, επιδιώκοντας να την πείσει για τη συνεύρεσή τους.

Η ίδια υποστήριξε πως ο Dolan τής ομολόγησε κατόπιν πως γνώριζε το ιστορικό του Weinstein με τις κακοποιήσεις γυναικών λέγοντάς της πως «όλοι ξέρουμε πως έχει κάποια προβλήματα». Παρόλα αυτά τού είχε μιλήσει γι’ αυτήν και την έστειλε στο στόμα του καταδικασμένου κακοποιητή.

Οι δύο βασικοί εμπλεκόμενοι, διότι έχουν καταγγελθεί κι άλλα άτομα (από την μπάντα και την εταιρία παραγωγής), αρνήθηκαν δια των νομικών συμβούλων τους τις κατηγορίες της γυναίκας και προσβλέπουν στην κατάρριψη όσων τους προσάπτονται. Λογικό πάντως να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, καθώς πρόκειται για κακουργήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης.

Θα παρέμβει το NBA;

Σε πρώτη φάση το NBA έχει επιλέξει να τηρήσει μια στάση αναμονής. Ο κομισάριος Silver απάντησε απλώς πως «είδα το άρθρο και δεν γνωρίζω τίποτα άλλο πέρα απ’ αυτό. Θα περιμένουμε να μάθουμε κι εμείς περισσότερες πληροφορίες».

Στο παρελθόν πάντως, καθυστερημένα ή μη, η λίγκα είχε ενεργοποιήσει τα όποια αντανακλαστικά της αποβάλλοντας της από το περιβάλλον της νοσηρά υποκείμενα ακόμη κι αν είχαν χρήματα να επηρεάσουν καταστάσεις.

Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Robert Sarver, ο οποίος εξωθήθηκε επί της ουσίας σε πώληση των μετοχών που κατείχε στους Suns ύστερα από την τιμωρία αναστολής ενός έτους και το πρόστιμο των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων που του είχε επιβληθεί. Η λίγκα είχε βασιστεί στο πόρισμα περί μισογυνικής και γενικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, σεξουαλικών και άλλων σχολίων υποβάθμισης της προσωπικότητας εργαζόμενων εντός του οργανισμού.

Ο Sarver δεν είχε αποδεχθεί τις κατηγορίες, αλλά επέλεξε μέσα σε σύντομο διάστημα να βρει τον άνθρωπο που θ’ αγοράσει (Mat Ishbia). Ήταν μια εξέλιξη που άφηνε απόλυτα ικανοποιημένη τη λίγκα.

Επίσης λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014, ήταν ο Donald Sterling, ιδιοκτήτης των Clippers, εκείνος που είχε αποκλειστεί δια βίου από το NBA και του είχε απαγορευτεί η είσοδος σε κάθε εγκατάσταση του οργανισμού. Εκείνη η υπόθεση είχε σοκάρει όλο το οικοδόμημα, καθώς είχαν διαρρεύσει μαγνητοφωνημένα μηνύματά του πλημμυρισμένα από ρατσιστικά σχόλια και μίσος.

Ήταν οι ίδιοι παίκτες των Clippers που εκφράστηκαν με θυμό για τον επιχειρηματία, ο οποίος υποχρεώθηκε σε άμεση πώληση των μετοχών του. «Δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτόν» είχε υποστηρίξει δημοσίως ο Lebron James, μιλώντας δια στόματος πολλών άλλων. Όπως κι έγινε εν τέλει, καθώς ο Sterling πούλησε στον Steve Ballmer έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βάσει πρόσφατου δεδικασμένου ο James Dolan δεν αποκλείεται να βρεθεί από μετέωρος ως έκπτωτος. Ίσως είναι αυτή η υπόθεση που θα τον ρίξει από τον θρόνο του και θα φέρει νέο ιδιοκτήτη στους Knicks. Το αν και πότε θα εξαρτηθεί από τις δικαστικές εξελίξεις.