Σε ισχύ μπαίνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα. Καθημερινά, ανοίγουν νέοι θάλαμοι με κλίνες νοσηλείας για κοροναϊό. Μέχρι να αναπτυχθούν όμως οι νέες κλινικές για covid, αφού ολοένα και περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία κάνουν την εμφάνισή τους και τα ράντζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών περιφερειών για αυτό το κύμα, ο μέγιστος αριθμός κλινών που θα χρειαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού θα πλησιάσει το 60% της μέγιστης δυναμικότητας που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο του 2021, οπότε ήταν και το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

Το θετικό όμως τώρα, είναι ότι οι νοσηλείες είναι πιο ήπιες και δεν χρειάζεται να αυξηθούν και οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες, καθώς το σύστημα υγείας θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει υγειονομικά το σύνολο των παθήσεων των πολιτών και όχι μόνο τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» με το νοσοκομείο Παίδων, το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν» να βρίσκονται στα όριά τους μετά τις εφημερίες των τελευταίων ημερών, με τους ασθενείς να βρίσκονται στα επείγοντα και να περνούν ατελείωτες ώρες σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεββάτι για τη νοσηλεία τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα αφού έχουν περάσει ήδη πέντε ώρες αναμονής.

Όμως, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς υπάρχουν ασθενείς με σειρά παθήσεων που βρίσκονται σε αναμονή καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, με κίνδυνο να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάστασή τους.

Σχέδια με διαβάθμιση

Παράγοντες από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επισημαίνουν ότι τα νοσοκομεία της χώρας, αυτή τη στιγμή καλύπτουν το σύνολο των περιστατικών και των ασθενειών και δεν δέχονται πλέον μόνο περιστατικά Covid. Βάσει των σχεδίων που έχουν καταρτισθεί, υπάρχει η διαβάθμιση και ανάλογα με τις ανάγκες. Σε εφαρμογή των σχεδίων αυτών, κλινικές του παθολογικού τομέα, προσαρμόζονται και δημιουργούνται κλινικές covid με την ανάλογη μετακίνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η επίπτωση δεν είναι ίδια σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε κατά περίπτωση τα νοσοκομεία διαμορφώνουν τις κλινικές, ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν.

Πίεση στο ΕΣΥ

Από την πλευρά των υγειονομικών περιφερειών, έχουν προγραμματιστεί καινούριες προσαρμογές στα νοσοκομεία ως τις 20 Αυγούστου.

Ειδικά σε ότι αφορά την Αθήνα, η κορύφωση αναμένεται ως τις 15 Ιουλίου, γιατί μετά την ημερομηνία αυτή ξεκινούν οι διακοπές, οπότε σημαντική μερίδα των κατοίκων του λεκανοπεδίου θα μετακινηθεί προς την περιφέρεια.

1300 κλίνες απλής νοσηλείας

Σύμφωνα με στοιχεία από την 1η υγειονομική περιφέρεια, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σημείωσε πως περιλαμβάνει τρεις φάσεις ως τις 20 Αυγούστου, με την ανάπτυξη σε πρώτη φάση 193 επιπλέον κλινών ως τις 21 Ιουλίου, 156 επιπλέον κλινών και 109 κλινών σταδιακά ως τις 20 Αυγούστου που θα ολοκληρωθεί η τρίτη φάση. Οι προβλέψεις ανεβάζουν το σύνολο των κλινών covid στις 1.300 στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο μεγαλύτερος αριθμός κλινών στην Αθήνα είχε φτάσει τις 2.200 κλίνες σε απλούς θαλάμους covid. Αντίστοιχα, ο μέγιστος αριθμός κλινών ΜΕΘ στην 1η ΥΠΕ αναμένεται να φθάσει τις 379 κλίνες. Σήμερα είναι ενεργές 75 κλίνες όμως η πρόταση προβλέπει την ανάπτυξη 370 κλινών ΜΕΘ στην 1η ΔΥΠΕ. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ φτάνουν τους 32 και προβλέπεται να φτάσουν μέχρι και 75 άτομα.

Ράντζα

Καθώς όμως η ανάπτυξη των κλινικών για covid καθυστερεί, τα ράντζα έχουν αρχίσει και πάλι να εμφανίζονται. Για το θέμα, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης παραδέχθηκε την «συσσώρευση επικουρικών κλινών» μέχρι να γίνει η απαραίτητη σύμπτυξη κλινικών για τη δημιουργία ξεχωριστών θαλάμων που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς με κοροναϊό. Τόνισε όμως ότι η κάλυψη των κλινών covid στα νοσοκομεία της Αθήνας συνολικά, φτάνει μόνο στο 40% των διαθεσίμων. Πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει τις επάρκειές της, γιατί γίνεται αναδίπλωση στο ΕΣΥ» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για γίνει αναστολή χειρουργείων. Η πρόβλεψη αφορά την κάλυψη όλων των περιστατικών και όχι μόνο του κοροναϊού στα νοσοκομεία της χώρας.