«Θα πρέπει κάποια στιγμή να μας πει το υπουργείο Υγείας γιατί δίνουν κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Εάν υπάρχουν, είναι εγκληματικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Εξήγησε, μάλιστα, πως όταν η πολιτεία υποστηρίζει πως όλη η χώρα για ΜΕΘ κοροναϊού είναι μία υγειονομική περιφέρεια, εννοεί «ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Στις κλίνες ΜΕΘ, εξάλλου, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κεντρική διαχείριση από ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσέθεσε ότι, σήμερα, «με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας νοσηλεύονται 600 ασθενείς (διασωληνωμένοι και μη) με κοροναϊό στις ΜΕΘ», ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, «οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό είναι 714. Ως εκ τούτου», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος, «πάνω σπό 130 διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό είναι εκτός ΜΕΘ».

Σήμερα, διατίθενται 647 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υπέβαλε το εξής ερώτημα: «Γιατί υπάρχουν 47 κενές κλίνες – κατά το υπουργείο Υγείας – και νέοι ασθενείς πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής πολλές ημέρες;».

Όπως σήμερα, προσέθεσε, «ένας 50χρονος στο ΑΧΕΠΑ, που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική από την Παρασκευή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στην Αττική η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σωτηρία γεμάτες 84 κλίνες ΜΕΘ.
  • Ευαγγελισμός γεμάτες 31.
  • Αττικό γεμάτες 23.

«Όμως, υπάρχουν 7 κλίνες κενές ΜΕΘ στο ΚΑΤ», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Γιατί δίνονται ως κενές, αφού στην Αττική υπάρχουν πολλαπλάσιοι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ;».

Στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Ιπποκράτειο τελείωσε την εφημερεία «με 19 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ – θλιβερό αρνητικό ρεκόρ – οι 13 στα χειρουργεία και οι 6 στις κλινικές».

Στο ΑΧΕΠΑ, υπάρχουν 13 διασωληνωμένοι στις κλινικές και δεκάδες στα άλλα νοσοκομεία.

Δίνονται 3 κλίνες κενές στην Αλεξανδρούπολη. «Γιατί δεν μεταφέρονται ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Μην μιλάμε για πληρότητα σε ΜΕΘ κάτω του 100%. Η πληρότητα είναι τουλάχιστον 125%».