Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη του MEGA το απόγευμα της Δευτέρας, σχετικά με κύκλωμα το οποίο εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά νόσησης για τον κοροναϊό, ώστε ανεμβολίαστοι να αποκτούν ελευθερίες, παραβαίνοντας τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανεμβολίαστοι πολίτες αποκτούν ψεύτικο «ελευθέρας», με τη «βούλα» των αρμόδιων φορέων οι οποίοι αγνοούν ότι πιστοποιούν ως θετικά κρούσματα στον ΕΟΔΥΥ, ανθρώπους που στην πραγματικότητα δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ.

Για το περιστατικό παρενέβη εισαγγελέας, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό, Θάνο Πλεύρη, να ζητά την άμεση συλλογή στοιχείων και την έναρξη έρευνας.

Χωρίς τεστ… θετικό δείγμα

Με δύο υπογραφές και λεπτομερή ανάλυση της εξέτασης από την οποία προέκυψε το κρούσμα κοροναϊού προμηθεύονται τα πιστοποιητικά  από κεντρικότατο και πολύ γνωστό διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο υπάρχει μια πολύ σημαντική και κρίσιμη… λεπτομέρεια.

Όσοι τα προμηθεύονταν ουδέποτε επισκέφθηκαν το διαγνωστικό κέντρο ούτε και υποβλήθηκαν σε μοριακό ή άλλου είδους τεστ για τον κοροναϊό.

«Είμαι ανεμβολίαστη. Συμφώνησα να δώσω σε εσάς (σ.σ. στο MEGA) τα στοιχεία μου προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν όντως, μπορούμε να βγάλουμε πλαστό πιστοποιητικό. Μία εβδομάδα μετά, το είχα στα χέρια μου, μέσω email, χωρίς να έχω η ίδια καμία επαφή με το διαγνωστικό κέντρο, χωρίς ποτέ να έχω κάνει μοριακό τεστ στο συγκεκριμένο διαγνωστικό», λέει η γυναίκα στο όνομα της οποίας εκδόθηκε το πιστοποιητικό νόσησης.

200 ευρώ η ταρίφα

Στο LIVE NEWS έφτασε, μέσω απολύτως αξιόπιστης πηγής, η πληροφορία ότι υπάρχει διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα το οποίο εκδίδει εύκολα και άμεσα τέτοιου είδους πιστοποιητικά.

200 ευρώ και μια εβδομάδα υπομονή ώσπου το πολυπόθητο αποτέλεσμα να φτάσει στα χέρια του ενδιαφερομένου.

Η «επαφή» μέσω τρίτου, με τον άνθρωπο που είχε την κατάλληλη γνωριμία στο διαγνωστικό έγινε, και ο χρόνος για την απόκτηση του πλαστού πιστοποιητικού άρχισε να μετρά αντίστροφα.

«Εγώ το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να δώσω σε εσάς τα στοιχεία μου, όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ και ένα email για να μου στείλουν το πιστοποιητικό. Εσείς δώσατε τα 200 ευρώ και προχωρήσαμε», συμπληρώνει η γυναίκα.

Μία εβδομάδα μετά, στο email της ανεμβολίαστης γυναίκας, που δέχθηκε να συνεργαστεί με το LIVE NEWS, πράγματι το διαγνωστικό έστειλε το πλαστό πιστοποιητικό. Και έτσι το… υποτιθέμενο κρούσμα, απευθύνθηκε στον ΕΟΔΥΥ για περαιτέρω οδηγίες.

«Ακολούθησα τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ, μπήκα στο emvolio.gov και μου έβγαλε το μήνυμα ότι είμαι στο σύστημα περασμένη ως θετικό κρούσμα. Έπρεπε να τους ΄κυνηγήσω’ εγώ, δε με πήραν τηλέφωνο από τον ΕΟΔΥ».

Οι οδηγίες ήταν σαφείς και συγκεκριμένες. Όταν το πιστοποιητικό θα έφτανε στα χέρια της, θα έπρεπε να κάνει μια… τυπική καραντίνα δύο εβδομάδων, μην τυχόν και πληρώσει πρόστιμο, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δε θα πληρωνόταν από τη δουλειά της, γιατί ο ασφαλιστικός φορέας δεν καλύπτει τους νοσούντες ανεμβολίαστους, αλλά όταν αυτά θα τελείωναν, για τους επόμενους μήνες θα είχε το πολυπόθητο «πάσο» στα χέρια της.

Το LIVE NEWS επικοινώνησε με το συγκεκριμένο κέντρο, με τον υπεύθυνο να αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνεται κάτι τέτοιο μέσω του συγκεκριμένου διαγνωστικού, ζητώντας μάλιστα περαιτέρω ενημέρωση εκ μέρους της εκπομπής για να το διερευνήσει.

«Τυφλοπόντικες που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα»

Αν έχουν μπει για μια ακόμα φορά τυφλοπόντικες και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να βγάλουν χρήμα, ίσως δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι είναι η ζωή», είπε μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Από τον ιατρικό σύλλογο θέλουμε να τα ελέγξουμε. Αν συμβαίνει αυτό, τότε πραγματικά δεν φτάνει που έχουμε έναν ιό ο οποίος εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται, έχουμε και σε επίπεδο κέρδους κάποιους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν εις βάρος συνανθρώπων τους», συμπλήρωσε και τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών «κάνει το αυτονόητο, να προφυλάσσει δηλαδή τη δημόσια υγεία».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Για το περιστατικό έχει ήδη παρέμβει και εισαγγελέας, ενώ η σύμβαση του εν λόγω διαγνωστικού κέντρου με τον ΕΟΠΥ έχει ήδη διακοπεί.

Στόχος της έρευνας, μεταξύ άλλων, είναι να φωτίσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, αν δηλαδή πρόκειται για ολόκληρο το κέντρο, για συγκεκριμένους εργαζομένους ή για κάποιους τρίτους.