Ισχυρό πλήγμα δέχεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες αφότου η Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασε την Ιταλία σε αριθμό θανάτων από τον κοροναϊό. Το βράδυ της Τρίτης, ο επικεφαλής της στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης για την πανδημία, Νιλ Φέργκιουσον, υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο καθηγητής του Imperial College εγκατέλειψε το ρόλο του ως κυβερνητικός σύμβουλος, αφού παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. «Δέχομαι ότι έκανα λάθος κρίσης και πήρα λάθος πορεία δράσης» δήλωσε.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον παραιτήθηκε από την κυβερνητική συμβουλευτική του θέση μετά τις φήμες ότι μια γυναίκα με την οποία διατηρεί σχέση, αλλά ζει αλλού, τον επισκέφτηκε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Ως εκ τούτου, αποχώρησα από τη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο» είπε ο ίδιος, απευθυνόμενος στην Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Επείγουσες Καταστάσεις.

«Λυπάμαι βαθιά για την υπονόμευση των σαφών μηνυμάτων σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανάγκη κοινωνικής απόστασης για τον έλεγχο αυτής της καταστροφικής επιδημίας» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως η κυβερνητική καθοδήγηση είναι ξεκάθαρη και έχει στόχο να προστατεύσει όλους τους πολίτες.

Σημειώνεται πως ο Νιλ Φέργκιουσον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει αυστηρό lockdown τον περασμένο μήνα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι, τουλάχιστον δύο φορές, η Αντονία Στάατς ταξίδεψε στο Λονδίνο για να περάσει χρόνο με τον καθηγητή Φέργκιουσον.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη επίσκεψη στις 8 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι Στάατς είπε στους φίλους της ότι «υποψιάστηκε ότι ο σύζυγός της, ακαδημαϊκός στα 30 του χρόνια, είχε συμπτώματα κοροναϊού».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Στάατς και ο σύζυγός της ζουν μαζί με τα δύο παιδιά τους και θεωρείται ότι διατηρούν ένα πιο ελεύθερο γάμο.

Πάντως, ο καθηγητής Φέργκιουσον δεν είναι ο πρώτος που υποβάλλει την παραίτησή του εν μέσω πανδημίας. Τον περασμένο μήνα, η Δρ Catherine Calderwood παραιτήθηκε από επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Σκωτίας, αφού πραγματοποίησε δύο ταξίδια στο δεύτερο σπίτι της.