Την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών προς την Ιταλία μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, ήδη δέκα σχολεία βρίσκονται σε εκδρομές στην Ιταλία, δύο στο Μιλάνο και οκτώ στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να επικρατεί αγωνία.

Πάντως, μετά από ευρεία τρίωρη σύσκεψη των υγειονομικών φορέων της χώρας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ και υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, τις πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Στη γειτονική χώρα υπάρχει ξαφνική έξαρση του κορωνοϊού, καθώς μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι που έχουν νοσήσει, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 150.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης» σημειώνεται.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τα ενισχυμένα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τη «θωράκιση» της χώρας μας έναντι της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Οι προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Βασίλης Κικίλιας αποφασίσθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Υγείας.