Στην Ελλάδα βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου οι δύο Έλληνες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Diamond Princess», σύμφωνα με το σχέδιο επαναπατρισμού τους που συντόνισαν οι ελληνικές αρχές και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Οι επαναπατρισθέντες πολίτες είναι απόλυτα υγιείς, καθώς δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κορωνοϊού.

Όμως, θα χρειαστεί να παραμείνουν σε προληπτική καραντίνα και υπό ιατρική παρακολούθηση στο, για 14 ημέρες.

Το υπουργείο Υγείας για τους Έλληνες

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «μετά από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ιαπωνία. Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής Κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.

Προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό.

Οι δύο Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και έχουν έως τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία. Μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, πήραν εξιτήριο από το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», οι δύο Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φεβρουαρίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο συμπολίτες μας είναι απόλυτα υγιείς.

Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας».

Το χρονικό

Οι δύο έλληνες υπήκοοι, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην καραντίνα του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess από τις αρχές Φεβρουαρίου, επέστρεψαν στη χώρα με πολεμικό αεροσκάφος, μέσω Ρώμης. Εκεί αποβιβάστηκαν οι 35 Ιταλοί πολίτες, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ταξιδιώτες του κρουαζιερόπλοιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό αεροσκάφος που τους παρέλαβε από το Τόκιο επέβαινε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενώ από το αεροδρόμιο τους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τους μετέρερε στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό «Σωτηρία».

Την ίδια στιγμή, οι δύο άλλοι επαναπατρισθέντες Έλληνες που επέστρεψαν από την πόλη Γουχάν της Κίνας και παρέμειναν σε εθελούσια απομόνωση στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» επί 14 ημέρες, πήραν εξιτήριο σήμερα, Σάββατο.

Οι τελευταίες εξετάσεις που υποβλήθηκαν πριν από το εξιτήριό τους, έδειξαν ότι δεν έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός. Οπότε είναι πλέον επιβεβαιωμένα υγιείς και έτσι επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους και κοντά στις οικογένειές τους που τόσο στερήθηκαν.