Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στέλνει εκ νέου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στην ΑΟΖ της χώρας του.

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε το μνημόνιο με την Τουρκία «προδοσία».

«Αναμφίβολα θεωρείται προδοσία, διότι δεν έχει κυρωθεί, δεν έχει διαβουλευθεί καν με τη νόμιμη νομοθετική εξουσία, τη Βουλή που εκπροσωπεί το λιβυκό λαό. Μετά την απελευθέρωση εμείς θα εφαρμόσουμε τους νόμους, δεν πρόκειται να μπούμε σε μια εκδικητική διαδικασία στη Λιβύη. Θα συγκροτήσουμε μια εθνική κυβέρνηση, θα γίνει ενοποίηση όλων των θεσμών του κράτους και θα επικρατήσει μια συμφιλίωση», είπε ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.

Κανείς δεν θα μπει στην ΑΟΖ μας

«Από τη στιγμή που απορρίπτουμε αυτή τη συμφωνία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στην ΑΟΖ μας, στα χωρικά μας ύδατα. Επισημαίνω ότι ήδη έχουμε αποστείλει επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια και εν τέλει αν χρειαστεί θα αντισταθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμφανιστεί στη δικιά μας εδαφική κυριαρχία» πρόεδρος ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.

Αναφορικά με την δήλωση Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβε ότι ο στρατός θα αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία.

«Πιστεύω ότι τα λεγόμενά του είναι μια απειλή, όσο για τη στάση μας είναι ξεκάθαρη: οι ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι είναι έτοιμες και είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρουσία μπει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος σχετικά με την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας», είπε ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.

Ο Σαράζ εκβιάζεται από την Τουρκία

Αναφερόμενος στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τον αλ Σαράζ, τόνισε πως «ο υπογράφων τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει καμία ιδιότητα και δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση από κανέναν.

Ο κ. αλ Σαράζ ελέγχεται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων οι ηγέτες είναι τρομοκράτες που καταζητούνται διεθνώς. Μισθώνουν μισθοφόρους και μοιράζουν τα χρήματα στους τρομοκράτες και όταν κινήθηκε ο στρατός προς την πρωτεύουσα, για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους εγκληματίες, έσπευσε στους υποστηρικτές της τρομοκρατίας της Λιβύης, που είναι οι Τούρκοι, την έχουν εκβιάσει επί του παρόντος, εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του κ τη μη εκπροσώπησή του από τον λιβυκό λαό, οπότε υπέγραψε αυτή την συμφωνία που δεν κυρώθηκε και δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», υπογράμμισε ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.