Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να απομονώσει την Τουρκία σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ελληνικές διπλωματικές πηγές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία με βάση τα οποία εκτιμούν πως η Αγκυρα εκβίασε την Τρίπολη.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.

Στο πλαίσιο αυτό, στη δημοσιότητα δίνονται εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο, με όνομα AMAZON. Πρόκειται για οχήματα κατασκευασμένα το 2018, που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Σαράτζ τον Μάιο του 2018.

Μάλιστα, όπως φαίνεται σε βίντεο που μετέδωσε ο Alpha, οι λόγω παραδόσεις όπλων δεν ήταν τόσο κρυφές όπως ήθελαν να νομίζουν οι Τούρκοι. Και αυτό γιατί Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι είχαν κάνει εκτενείς αναφορές στο ζήτημα αυτό, ήδη από την ημέρα παράδοσης του οπλισμού.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Μοχάμεντ Μανσούρ, στο Twitter:

Ο ίδιος είχε δώσει στη δημοσιότητα και βίντεο από τις εν λόγω παραδόσεις, αλλά και την ακριβή τοποθεσία του πλοίου.

Για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.

Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;» τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί πως το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει.

Σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χώρας, εννοώντας ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη

Καθοριστικό ρόλο στην όλη συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης πάντως φαίνεται πως έπαιξε η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη τον Νοέμβριο του 2018.

Εχοντας στο πλευρό του τον τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετά τη συνάντησή του σε στρατόπεδο της Τρίπολης, δηλώνει: «Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ θα ορθωθεί «τουρκική ασπίδα» απέναντι στη γραμμή «κατοχής» που εκτείνεται από τη «νότια Κύπρο» μέχρι την Ελλάδα».

Στη συνέχεια δε, παρουσίασε χάρτη με τον οποίο το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που το περικλείει και οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν τέμνονται μεταξύ τους. Εναν χάρτη που επανήλθε ένα χρόνο μετά.

χ