Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίλτου Σαχτούρη (1919- 2005) οργανώνεται στο γενέθλιο νησί του, την Ύδρα, αφιέρωμα στον ποιητή και το έργο του την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Το διήμερο έχει σκοπό να επανασυνδέσει τον ποιητή με τον γενέθλιο τόπο αλλά και να δώσει αφορμή σε παλιούς και νεότερους μελετητές της ποίησής του να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Στο αφιέρωμα που διοργανώνεται από τον Δήμο Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.), το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και το «εργοτάξιοτεχνηςυδρας» του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα, συμμετέχουν με εισηγήσεις τους: Βερονίκη Δαλακούρα, «Η ιδέα ως εικόνα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη», Έφη Κατσουρού, «Μίλτος Σαχτούρης: κατωφλιακοί χώροι της δυστοπίας», Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, «Μίλτος Σαχτούρης: η Μαρία Σκεφτική», Λευτέρης Ξανθόπουλος, «Ο Σαχτούρης όπως τον γνώρισα», Αργύρης Παλούκας, «Από τον Μίλτο Σαχτούρη στον Γιάννη Κοντό: Μαθητείες αλλαγής ζωής», Λίνα Τσουκαλά, «Πώς να σταθώ σε ένα παράλογο σύμπαν», Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Το δραματικό παιχνίδι των χρωμάτων».

Στο διήμερο θα παρευρεθεί και η κόρη της Γιάννας Περσάκη, συντρόφου του ποιητή. Θα ακουστούν ανέκδοτα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη.

Θα προβληθούν επίσης δύο ταινίες του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη γυρισμένες σε δύο διαφορετικές εποχές. Η πρώτη με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός» γυρισμένη το 1992 και η δεύτερη με τίτλο «Κληρονόμος πουλιών» του 2004, όπου ο ποιητής, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, καταβεβλημένος από τον χρόνο και ολιγόλογος, επιχειρεί να συνοψίσει τη ζωή του.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι προπομπός ευρύτερου προγράμματος αφιερωματικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού στην Ύδρα με σκοπό να τιμηθεί με κάθε τρόπο το έργο του υδραίου ποιητή (εδώ σε φωτογραφία του σκηνοθέτη Μιχάλη Αναστασίου).

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα σεμιναρίων της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Ύδρας την Παρασκευή το απόγευμα από τις 6.00 μ.μ. και το Σάββατο από τις 11.00 π.μ.