Δεν αθωώνει πλήρως τον Τραμπ η έκθεση Μάλερ

Σχετικά με την έρευνά του για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και για ενδεχόμενη παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με την έρευνά του για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και για ενδεχόμενη παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάλερ δήλωσε πως η έκθεσή του δεν αθώωσε πλήρως τον Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως από τις υποψίες για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί του αντιθέτου.

Ακριβώς πριν ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη κατάθεσή του ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε για μια ακόμη φορά πως έχει πλήρως αθωωθεί από τον πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI). «ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ», έγραψε στο Twitter.

Αυτό είναι το συμπέρασμά σας; ρώτησε η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών από την αρχή της ακρόασης του Ρόμπερτ Μάλερ ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Όχι», απάντησε λακωνικά ο ειδικός εισαγγελέας.

«Τα συμπεράσματα δείχνουν πως ο πρόεδρος δεν απαλλάχθηκε από ενέργειες τις οποίες κατηγορήθηκε ότι διέπραξε», είπε εμφανώς αμήχανος.

Ο Ρόμπερτ Μάλερ, που θα ήθελε να αποφύγει αυτή την κατάθεση, μίλησε με ελαφρά τρεμάμενη φωνή, ζητώντας πολλές φορές να επαναληφθεί η ερώτηση και ζητώντας συμβουλές από έναν συνεργάτη.

Από την αρχή προειδοποίησε ότι δεν θα απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις. Πριν από την ακρόαση είχε γνωστοποιήσει ότι δεν επιθυμούσε να προχωρήσει πέρα από το περιεχόμενο της έκθεσής του για την έρευνα την οποία υπέβαλε τον Μάρτιο, οι αμφισημίες της οποίας άφησαν χώρο για αποκλίνουσες ερμηνείες.

Τι αναφέρεται στην έκθεση

Στην έκθεση των 400 και πλέον σελίδων, ο ειδικός εισαγγελέας περιγράφει τις ρωσικές προσπάθειες να βοηθηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αλλά προσθέτει ότι δεν συγκέντρωσε αποδείξεις για μια συνέργεια ανάμεσα στη Μόσχα και το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του, παρά τις επανειλημμένες επαφές τους.

Αναφέρεται εξάλλου σε μια σειρά ενοχλητικών πιέσεων που ασκήθηκαν στη συνέχεια από τον ένοικο του Λευκού Οίκου για την έρευνά του και δηλώνει, αυτή τη φορά, ότι δεν μπορεί να διαγράψει τις υποψίες για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Όμως ο προσεκτικός Ρόμπερτ Μάλερ, 74 ετών, δεν αποφαίνεται για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί σε αυτό το σημείο, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι δεν είναι δυνατό να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος ενός εν ενεργεία πρόεδρου στη διάρκεια της θητείας του.

Σήμερα είπε ότι δεν θα προχωρήσει πιο πέρα: «Στα συμπεράσματά μας, αποφασίσαμε ότι δεν θα λέγαμε αν ο πρόεδρος είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα. Αυτή ήταν η απόφασή μας και αυτή παραμένει».

Ακριβώς πριν από την ακρόασή του η Ρωσία διέψευσε για μια ακόμη φορά κάθε ανάμιξη στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Προφανώς, θα διαβάσουμε, θα παρακολουθήσουμε ό,τι ειπωθεί», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν επρόκειτο να παρακολουθήσει την ακρόαση του Ρόμπερτ Μάλερ, κάνοντας λόγο για «χάσιμο χρόνου», ένα «πολιτικό παιχνίδι».

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ο οποίος έχει ήδη στραφεί προς την εκστρατεία επανεκλογής του, ελπίζει ότι θα γυρίσει σελίδα σε αυτή την έρευνα που δηλητηρίασε τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του.

Όμως οι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως η έκθεση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ περιλαμβάνει μια «σειρά συντριπτικών στοιχείων για τον πρόεδρο Τραμπ» και ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την έναρξη μιας διαδικασίας αποπομπής στο Κογκρέσο.

Είναι διχασμένοι ωστόσο σχετικά με την πολιτική ευκαιρία που παρουσιάζεται να ξεκινήσει μια διαδικασία «παραπομπής» καταδικασμένη σε αποτυχία δεδομένης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία και η οποία μπορεί να επισκιάσει ουσιώδεις συζητήσεις της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στο μεταξύ, ελπίζουν πως η κατάθεση του Ρόμπερτ Μάλερ, που αναμεταδίδεται απευθείας, θα επηρεάσει τους εκλογείς.

«Η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν την έκθεσή του, η οποία είναι μια ξερή, δικαστική δουλειά, θέλουμε ο Ρόμπερτ Μάλερ να τη ζωντανέψει», εξήγησε το Σαββατοκύριακο ο Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής υπηρεσιών πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 50% των Αμερικανών δηλώνουν ότι διάβασαν τμήματα του εγγράφου, όμως, απόδειξη της αμφισημίας της, εξήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την πολιτική τους πρόσδεση.

Έτσι, το 83% των Δημοκρατικών εκτιμούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, έναντι μόνον 16% των Ρεπουμπλικανών.

Οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν την άποψη του εισαγγελέα Μάλερ στο σημείο αυτό.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σκοπό να δυσφημήσουν την έρευνα, απηχώντας τις κατηγορίες που εξακόντισε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια των τελευταίων δύο και πλέον χρόνων.

Αναμένεται κυρίως να θέσουν ερωτήσεις στην ομάδα του εισαγγελέα Μάλερ, όπου οι περισσότεροι από τους ερευνητές δηλώνουν Δημοκρατικοί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk