ΕΕ: Εδωσε €21 εκατ. στο Νίγηρα για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές

Βοήθεια ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ στον Νίγηρα χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και για την βελτίωση της «εσωτερικής ασφάλειας» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.

Βοήθεια ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ στον Νίγηρα χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και για την βελτίωση της «εσωτερικής ασφάλειας» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.

Το ποσό αυτό «εκταμιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου» και παρελήφθη «από το υπουργείο Οικονομικών του Νίγηρα», σύμφωνα με το κείμενο, που εξηγεί πως το ποσό αυτό προερχόταν από το Καταπιστευματικό Ταμείο Εκτάκτου Ανάγκης της ΕΕ και ότι σκοπός είναι να «υποστηριχθούν ειδικά μεταρρυθμίσεις» στους τομείς της «εσωτερικής ασφαλείας», του «ελέγχου των συνόρων» και του «αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων».

Αυτό το ποσό αύξησε το συνολικό ύψος της βοήθειας που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 51 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η ΕΕ υπόσχεται την εκταμίευση άλλης μιας δόσης βοήθειας «κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2018».

Στις αρχές του Ιουλίου ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου είχε κρίνει ότι «δεν επαρκεί» το καταπιστευματικό ταμείο των 1,8 δισεκ. ευρώ που δημιουργήθηκε από τις Βρυξέλλες για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.
Κατά ευρωπαϊκές στατιστικές, περίπου το 90% των μεταναστών από τη δυτική Αφρική περνάει από τον Νίγηρα στην πορεία του προς τη Λιβύη και την Ευρώπη.
Στα μέσα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στον Νίγηρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είχε εκφράσει ικανοποίηση για την μείωση «κατά 95% και πλέον» των ροών μεταναστών που διέρχονται από τον Νίγηρα καθ’ οδόν προς τη Λιβύη και την Ευρώπη μεταξύ του 2016 και του 2017.
Ο Ταγιάνι είχε διαβεβαιώσει ότι ένα πρόσθετο ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύθηκε στα τέλη Ιουνίου και διατέθηκε στο ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική και προεξόφλησε πως θα συμβάλλει σημαντικά να υποστηριχθούν «οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Νίγηρας».
Για την πάταξη της δράσης των διακινητών μεταναστών, η Νιαμέι επικύρωσε το 2015 έναν δρακόντειο νόμο, που επισύρει για εγκλήματα αυτού του είδους ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών. Εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις περιπολίες τους στα σύνορα για να αναχαιτίζουν μετανάστες.

Αλλά η σκλήρυνση της στάσης των αρχών του Νίγηρα δεν μοιάζει να αποθάρρυνε τους μετανάστες, ούτε τους διακινητές.

Το 2017, εκλεγμένοι πολιτικοί στην Αγκαντέζ, σημαντικό αστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα και σημαντικό κόμβο της μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, είχαν τονίσει πως η έρημος σε αυτή την περιοχή της χώρας έχει μετατραπεί σε «αληθινό υπαίθριο νεκροταφείο» μεταναστών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk