• Αναζήτηση
 • Η «Μαργαρίτα» διδάσκει κυκλοφοριακή αγωγή

  Η Μαργαρίτα είναι ένα σκυλί 8 ετών. Πριν από τρία χρόνια τη βρήκαν εγκαταλελειμμένη, κακοποιημένη και με καρκίνο

  Η Μαργαρίτα είναι ένα σκυλί 8 ετών. Πριν από τρία χρόνια τη βρήκαν εγκαταλελειμμένη, κακοποιημένη και με καρκίνο. Φιλόζωοι τη φρόντισαν και το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας πέρασε την πύλη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μαζί με τη συνοδό της. Ανέβηκε στον 7ο όροφο, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», προκειμένου να παραστεί στο ηλεκτρονικό διαδραστικό βιβλίο http://www.mopocp.gov.gr/images/stories//2018/ebook/book_el.pdf  της με τίτλο: «Μαργαρίτα – Στραβά και ανάποδα ζητούν λύση» της αστυνομικού Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

  Σε ένα από τα σημεία του βιβλίου η Μαργαρίτα λέει: «…Και συνεχίζω την αποστολή μου: Να βελτιώνω αυτά που μπορώ. Να μη χάνω την αισιοδοξία μου με δαύτους. Αλλωστε, κι εμένα με πιέζει ο χρόνος καθημερινά (και πολλά άλλα), αλλά… Ούτε περνάω τα φανάρια με κόκκινο, ούτε τρέχω σαν παλαβή. Ούτε κορνάρω, εμ… γαβγίζω χωρίς λόγο. Πάντα περπατάω στο πεζοδρόμιο και στις διαβάσεις. Μιλάω όμορφα».

  Το βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά με στόχο να ενημερωθούν για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με τη Μαργαρίτα να κλέβει τις εντυπώσεις αναζητώντας παράλληλα και ένα φιλόξενο σπίτι.
  Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει περισσότερα μέσω της ιστοσελίδας http://stray.gr/project/margarita-margarita/ του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων.

  Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο που μπορούν να «κατεβάσουν» όλοι δωρεάν μέσω Διαδικτύου σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών σε tablet ή smartphone. Παράλληλα, διατίθεται και σε ηχητικό αρχείο για παιδιά που δεν διαβάζουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

  Σε ηλεκτρονική… γλώσσα

  Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων πως αυτή είναι η όχι και τόσο γνωστή πλευρά της Αστυνομίας, η πλευρά που έχει σχέση με τη συμβουλευτική, η ανθρώπινη πλευρά που περνάει μηνύματα. Και πρόσθεσε ότι η συγγραφέας μιλάει για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέσα από ένα σκυλί που περνά μηνύματα ίσως περισσότερα από όσα περνούν οι άνθρωποι.

  Είναι μια παρουσίαση διαφορετική από αυτές που γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας. «Είναι μια μοντέρνα έκδοση ώστε να την κατεβάζουν από το tablet ή από τον υπολογιστή και να ταξιδεύουν μέσω ενός λογοτεχνικού διηγήματος τα νέα παιδιά και να περνούν τα μηνύματα με απλή γλώσσα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την τήρηση των κανόνων, που πάνω απ’ όλα είναι θέμα πολιτισμού» τόνισε.

  «Η προσπάθεια αποτελεί ένα λιθαράκι για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες μέσα από ένα ευχάριστο διήγημα, μέσα από ένα διήγημα που πρωταγωνίστρια έχει τη Μαργαρίτα, τη σκυλίτσα που βλέπετε. Μία αδέσποτη σκυλίτσα, η οποία ξέρει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσως πολύ καλύτερα και τον τηρεί πολύ καλύτερα από πολλούς ανθρώπους και έχετε δει τέτοια ζώα και στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, που έχουν μάθει από ένστικτο να τηρούν αυτούς τους κανόνες και μακάρι να τους τηρούσαμε όλοι μας με τόση ακρίβεια» επεσήμανε ο κ. Τόσκας.

  «Σήμερα ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Μάλλον γιατί δεν σταμάτησα ποτέ να το πιστεύω, από εκείνη την πρώτη μέρα που άρχισε να κλωθογυρίζει στον νου και στην επιθυμία μου, βλέποντας πολλά παιδιά, για έναν σωρό διαφορετικούς λόγους, να έχουν εγκαταλείψει ή να μην έχουν καν γνωρίσει την κορυφαία εμπειρία που προσφέρει η λογοτεχνία» σημείωσε η συγγραφέας του βιβλίου.

  Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επιπλέον στην εμπειρία της με προσφυγόπουλα, σημειώνοντας ότι είχε θέσει στόχο να καταφέρει να προσφέρει «ένα τουλάχιστον βιβλίο μου εντελώς δωρεάν, σε όσες περισσότερες γλώσσες θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί, το οποίο όμως παράλληλα να έμοιαζε και με παιχνίδι».

  Και συμπλήρωσε: «Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Αγαπώ μεταξύ άλλων να υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα. Χάρηκα πολύ που και η Μαργαρίτα συμφωνούσε μαζί μου. Ηταν εκείνα που εντόπιζα και η ίδια ως κάτοικος και ως οδηγός αυτής της πόλης. Και μαζί προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε, αλλά όπως λέει κι εκείνη οι άνθρωποι ούτε ισιώνουν ούτε μυαλό βάζουν με τίποτα».

  Είπε επιπλέον ότι το βιβλίο με εργαλεία τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλους χρήσιμους κανόνες επιχειρεί να αναδείξει ότι οι κώδικες και οι κανόνες δεν είναι για να μας απαγορεύσουν ή να εξασφαλίσουν με έναν τρόπο την ασφάλειά μας, αλλά για να μας εκπαιδεύσουν στην υπομονή και να μας προτρέψουν στον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Επιπρόσθετα περιέχει και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Αθήνας.

  Ξορκίζοντας τις φοβίες

  «Εχουν γραφτεί πολλά για τη σημασία του βιβλίου και της λογοτεχνίας στη ζωή ενός παιδιού. Θα ήθελα να δούμε το βιβλίο από την πλευρά των παιδιών προσφύγων που καθημερινά παλεύουν με τις γλώσσες, μητρικές και χωρών υποδοχής. Μέσα στην αναγκαιότητα να κατακτήσουν τον λόγο ως εργαλείο επιβίωσης και επικοινωνίας τα παιδιά-πρόσφυγες έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την υποστήριξή μας να ανακαλύψουν την τέχνη του λόγου. Τη χαρά της ακρόασης και της ανάγνωσης ενός βιβλίου όπως η Μαργαρίτα που περνάει μηνύματα και κανονισμούς οδικής ασφάλειας και «προστασίας του πολίτη» για την κοινωνία που τα παιδιά αυτά καλούνται να ζήσουν, προσωρινά ή μόνιμα. Η Μαργαρίτα το πετυχαίνει με έναν τρόπο πρωτότυπο και διασκεδαστικό προσφέροντας στα παιδιά διέξοδο από τις καθημερινές αγωνίες και φόβους τους» σημείωσε η κυρία Γκέλλυ Αρώνη, διευθύντρια της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

  «Το πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ψηφιακά βιβλία είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε οπτικοακουστικό υλικό με το οποίο παρέχεται δυνατότητα διάδρασης στον αναγνώστη. Στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα θα δείτε ότι αγγίζοντας συγκεκριμένα σημεία στο κείμενο και στις εικόνες, το παιδί μπορεί να αλληλεπιδράσει με το βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο «ζωντανεύει». Γίνεται πιο ενδιαφέρον για το παιδί» σημείωσε ο Βασίλης Καλαβρουζιώτης, εκπρόσωπος της εταιρείας SevenLabs, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή.

  Τα παιδιά με προβλήματα στην όραση έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία μέσα από το audio book που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα καταστήματα App Store και Google Play και διατίθεται δωρεάν σε δύο γλώσσες.

  Μπορεί κάποιος να την αναζητήσει σε αυτά τα καταστήματα ή να ακολουθήσει τους συνδέσμους που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. Λόγω της φύσης της, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές tablet για να προσομοιώσει τις διαστάσεις ενός έντυπου βιβλίου.

  Αφού κάποιος την «κατεβάσει» και την εγκαταστήσει, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

  HeliosPlus

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk