• Αναζήτηση
 • Ξεκίνησε το market test για τον λιγνίτη

  Ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το market test για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, με στόχο να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ελληνικών αλλά και διεθνών εταιρειών.
  Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αρχίσει να μοιράζει προσκλήσεις στην αγορά και προσεγγίζει ισχυρούς παίκτες της ενεργειακής αγοράς. Το market test θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα. 
  Θα ακολουθήσει περίπου ένα πεντάμηνο μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (τον ερχόμενο Ιούνιο) προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία έως τα τέλη του έτους.
  Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, η πρόσκληση θα απευθύνεται σε εταιρείες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Με βάση τα ερωτήματα και τις απαιτήσεις των υποψηφίων θα διαμορφωθεί και  το τελικό πακέτο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, η μονάδα Μελίτη Ι, η άδεια για την Μελίτη ΙΙ μαζί με τα ορυχεία τους.
  Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα βγουν σε δύο μπλοκ με βάση την γεωγραφική τους προέλευση (βορράς – νότος). Όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον. 
  Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την ανασύνθεση του μείγματος των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ σε περίπτωση αποτυχίας του market test, κάνοντας λόγο για λήψη δομικών μέτρων.
  Η διαδικασία της αποεπένδυσης της ΔΕΗ από το λιγνίτη προβλέπει νομοθετική ρύθμιση για την απόσχιση από τη ΔΕΗ των λιγνιτικών μονάδων που πρόκειται να πουληθούν. Ο διαγωνισμός της πώλησης θα διεξαχθεί εξολοκλήρου από την ΔΕΗ. Η εταιρεία θα προσλάβει συμβούλους και  θα υλοποιήσει το σχέδιο απόσχισης με βάση το τίμημα που θα έχει οριστεί από την αποτίμηση.
  Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. 
  Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η πώληση του 40% θα οδηγήσει στην δημιουργία 2 – 3 ανταγωνιστικών πόλων προς τη ΔΕΗ,  η οποία όπως δήλωσε θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μπροστά στον καθρέφτη Εκρυψα το πρόσωπό μου πίσω από το χειροποίητο, τούλινο πέπλο με τα μικρά διαμάντια και την κοραλλένια καρφίτσα, πολύτιμο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk