• Αναζήτηση
 • Τζανακόπουλος: Κλείνει χωρίς μέτρα η αξιολόγηση

  Τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες ενημερώνει ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Τη στιγμή που η ΝΔ επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, η Kυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018» ανέφερε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

  Για το swap των ομολόγων

  «Χτες το απόγευμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχε εκκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές».

  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνέχισε, «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως:
  «Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI». Επίσης «έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε μάλιστα τα στοιχεία της ανταλλαγής ομολόγων:

  Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια ‘δεξαμενή’ 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ». Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

  Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: «Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».

  Για διαπραγμάτευση με Θεσμούς

  «Σημαντική πρόοδος» διαπιστώνεται στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όπως σημείωσε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017,  «θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα τη μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία  η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

  «Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία  και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος».

  Για το κοινωνικό μέρισμα

  «Για 2η συνεχή χρονιά η κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, διπλάσιο από το περσινό, ύψους 1,4 δις. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομ. πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η διαδικασία των αιτήσεων για την διανομή του μερίσματος συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μέχρι το πρωί είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 527.593» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα».

  Για την Μάνδρα

  «Έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών στη Δ. Αττική. Χθες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν» ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

  «Ξεκινήσε από σήμερα στο Δημαρχείο της Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου, η υποδοχή των αιτήσεων των πληγέντων νοικοκυριών για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος που προβλέπεται να αρχίσει εντός 2 ημερών. Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των επιχειρήσεων.

  »Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία την Παρασκευή να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κύριο Γιούνκερ για την πρωτοβουλία εκπόνησης ενός 5ετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεραγασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ ζήτησε την στήριξη της επιτροπής.

  »Το σχέδιο αυτό αλλά και μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής θα συζητηθούν αναλυτικά με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση σε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα διοργανώσει η Κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 & 17 Δεκεμβρίου» κατέληξε.

  Για τις τηλεοπτικές άδειες

  «Δημοσιεύτηκε χθες η προκήρυξη του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Μια δέσμευση της κυβέρνησης που πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά γίνεται πλέον πράξη. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού».

  «Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος αλλά και τις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα» κατέληξε.

  Για τη συμφωνία με Σ. Αραβία

  Η συμφωνία της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία – αυτή τη στιγμή – έχει παγώσει, τόνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι εφόσον υπάρξουν σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε για εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου.

  Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πώλησης των βλημάτων, πρόσθεσε, είναι απολύτως θεμιτό.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk